Hlavní obsah

Separatisté povolávají na Donbas stavební specialisty ze Severní Koreje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Doněcká lidová republika (DNR) už začala aktivně vyjednávat se Severní Koreou o pomoci jejich stavebníků s obnovou okupovaných částí Donbasu. V přímém přenosu ruské státní televize to uvedl šéf DNR Denis Pušilin a dodal, že první specialisté by měli dorazit v „blízké budoucnosti“.

Foto: Reuters

Vyhořelý vojenský nákladní automobil ukrajinské armády u vesnice Novotoškivka

Článek

„Doněcké ministerstvo zahraničí jedná o zapojení stavebníků včetně těch ze Severní Koreje, kteří by pomohli s rekonstrukcí území Doněcké lidové republiky,” řekl Pušilin.

Šéf DNR dodal, že Severní Korea své stavebníky vysílala do dalších zemí už dříve, ještě před uvalením západních sankcí. „Vyvinuli určitý model. Stavaři z KLDR jsou vysoce kvalifikovaní, disciplinovaní a mají za sebou velice dobré výsledky,” pochvaloval si Pušilin.

Severokorejci mají pracovat na obnově Donbasu. Rusové by tím obešli sankce

Evropa

První skupina specialistů by podle něj měla na území Donbasu dorazit v „blízké budoucnosti”, aby určila rozsah prací.

Ministerstvo zahraničí DNR podle Pušilina pracuje také na výběru prostor pro umístění velvyslanectví obou zemí. „V rámci uznání (DNR ze strany Severní Koreje – pozn. red.) navazujeme diplomatické styky. Na výběru prostor pracují ministerstva zahraničí obou zemí,” pokračoval Pušilin.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Šéf samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin

Severní Korea je jednou z mála zemí, které oficiálně uznaly Doněckou a Luhanskou lidovou republiku nezávislými státy. Tento krok předtím učinilo pouze Rusko a Sýrie.

Podle významného koreanisty Andreje Lankova je možné, že by republiky na Donbasu mohly představovat cesty pro Rusko a KLDR, jak se vyhnout některým sankcím OSN. „Umím si představit, jak jsou severokorejští dělníci vysláni na Donbas. A protože republiky na Donbasu nejsou členy OSN, mohou beztrestně ignorovat sankce,” říkal nedávno.

Reklama

Výběr článků

Načítám