Hlavní obsah

Separatisté poprvé od příměří nasadili těžké zbraně, padli dva Ukrajinci

Kyjev

Povstalci na východě Ukrajiny poprvé od úterního nového příměří nasadili těžké zbraně, oznámil ve čtvrtek mluvčí vlády pro operaci proti separatistům ATO Oleksandr Motuzjanyk. V Luhanské oblasti ostřelovali ukrajinské pozice z minometů ráže 120 milimetrů, které měly být z bojové linie staženy. Boje si také poprvé od nového příměří vyžádaly padlé.

Foto: Kazbek Basaev, Reuters

Doněčtí separatisté na obrněném transportéru

Článek

V Luhanské oblasti mezi Slovjanoserbskem a městem Ščastja upadla do léčky mobilní hlídka v automobilu. Následný útok povstalců byl odražen, incident si nicméně vyžádal dva mrtvé a šest zraněných, řekl Motuzjanyk podle Ukrajinské pravdy.

„V jiných oblastech fronty v zóně ATO ztráty nemáme,“ dodal Motuzjanik. Minomety byly nasazeny u obce Novotoškivske, která leží asi 50 kilometrů západně od Luhansku na Bachmutské trase, o kterou se dlouhodobě bojuje.

V dalších oblastech – třeba u doněckého letiště – pálili povstalci z ručních zbraní. Podle Kyjeva bylo příměří za posledních 24 hodin porušeno v deseti případech.

Kyjev: Provokace trvají

Ukrajinské velení považuje i tak příměří za stále platné. Oznámilo, že separatisté upustili od systematických útoků proti armádě, i když dílčí provokace na linii bojů trvají.

Povstalci střety nepotvrzují. Noc podle doněckých povstalců proběhla klidně, incidenty nebyly zaznamenány v Doněcku ani Horlivce, kde v létě docházelo k nejtvrdším bojům.

Členové kontaktní skupiny, která sdružuje zástupce Kyjeva, Moskvy a separatistů, se podle ukrajinských médií usilovně snaží přivést znepřátelené strany k podpisu dohody o odsunu zbraní ráže menší než 100 milimetrů z fronty. Skupina, která minulý týden nové příměří dohodla, se má znovu sejít příští úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám