Hlavní obsah

Separatisté na Ukrajině mučí civilisty, upozorňuje HRW

– New York

Rusy podporovaní povstalci na východě Ukrajiny svévolně zadržují civilisty jako rukojmí, mučí je, ponižují a nutí je pro ně pracovat. Uvedla to v pátek organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW).

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Kontrolní stanoviště separatistů u Luhansku

Článek

Od dubna letošního roku zadrželi ozbrojení bojovníci podporující vznik samozvané Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky stovky civilistů. Zaměřili se především na své kritiky včetně novinářů, proukrajinské politické a náboženské aktivisty a v některých případech i jejich rodinné příslušníky.

„Proruští povstalci se pravidelně dopouštějí hrůzných zločinů,” uvedl ředitel HRW pro Evropu a střední Asii Hugh Williamson. „Existují pádné důvody k vážným obavám o bezpečnost a blaho každého, kdo je zadržován povstaleckými silami na východní Ukrajině,” dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Organizace svou novou zprávu zveřejnila na základě dvacítky konkrétních případů, kdy se rebelové zmocnili civilistů. Pracovníci HRW rovněž mluvili s 12 lidmi, kteří řekli, že je jejich věznitelé bili, kopali, bodali, způsobili jim tržné rány nebo je pálili cigaretami či je podrobovali inscenovaným popravám. Nejméně šest zadržených bylo použito jako rukojmí kvůli výkupnému nebo kvůli výměně za povstalce držené ukrajinskými úřady.

Foto: Reuters

Proruští separatisté nad vchodem do sídla tajné služby SBU v Luhansku.

Tři lidé, jejichž případy Human Rights Watch dokumentovala, zůstávají i nadále v zajetí v Doněcku.

Propuštění vypověděli, že je zadržovali na několika místech v Doněcku, Slavjansku a Makijivce včetně budov původně patřících ukrajinské tajné službě SBU nebo v budovách místních zastupitelstev. Experti pracující pro HRW byli 17. srpna svědky toho, jak představitel Doněcké lidové republiky před úřadem SBU v Doněcku předčítal seznam 55 zadržených. Poslouchala ho velká skupina místních obyvatel, kteří doufali, že se něco dozví o svých zmizelých příbuzných. Obyvatelé Doněcku, který je pod kontrolou separatistů, uvedli, že podobné seznamy zadržovaných civilistů se předčítají každý večer.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Samozvaný starosta Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov (vlevo) se zadrženými pozorovateli mise OBSE

Organizace Human Rights Watch považuje rovněž za znepokojující informace o možných mimosoudních „popravách” a dalších úmrtích zadržovaných civilistů. Dostaly se jí do rukou například tři rozsudky smrti nad civilisty, které vydal povstalecký válečný tribunál ve Slavjansku. U dvou osob byla již poznámka „popraven”. Jak HRW dodává, zda byli tito lidé skutečně usmrceni, se nedalo nezávisle ověřit. Nicméně s podobnými nařízeními k „popravám” se setkalo přímo na místě i několik zahraničních reportérů.

Stovky případů

Podle psychologa z Dněpropetrovska, který pomáhal několika zadržovaným, byli zdeptaní, hluboce traumatizovaní a extrémně vystrašení. Jeden, který měl tělo plné podlitin po bití, jen „koukal do prostoru, nechtěl hovořit ani reagovat na slovní podněty a potřeboval okamžitou hospitalizaci na psychiatrii, i když se tam dříve nikdy neléčil“.

HRW není schopna poskytnout přesné číslo lidí, kteří separatisté od dubna 2014 zadrželi. V červenci ale vysoký komisař OSN pro lidská práva citoval ukrajinské ministerstvo vnitra s tím, že jde o nejméně 717 lidí, jak civilistů, tak příslušníků ukrajinských ozbrojených sil.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Podplukovník Josef Přerovský po návratu do Prahy

Na konci srpna ukrajinské nevládní Centrum pro osvobození vězňů vedené bývalými důstojníky, kteří vyjednávali propuštění rukojmí, zveřejnilo seznam 501 lidí, kteří byli zadržováni a propuštěni, 129 z nich byli civilisté.

Povstalci podle úterní zprávy 34členné monitorovací mise OSN hodnotící období mezi 16. červencem a 17. srpnem pravděpodobně unesli nejméně 468 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám