Hlavní obsah

Šéfa největší kyperské banky propustili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikósie

Výkonný ředitel největší kyperské banky Bank of Cyprus přišel o místo. Jannise Kypriho z funkce ve středu odvolal guvernér centrální banky Panikos Demetriades, který je sám kritizován kvůli krizi, do níž se kyperské bankovnictví dostalo.

Foto: ČTK/AP

Pobočka Bank of Cyprus

Článek

Kypriho odchod z Bank of Cyprus, která dostala nuceného správce, si podle BBC vyžádali mezinárodní věřitelé. Už v úterý rezignovali čtyři ředitelé odborů banky a předseda představenstva.

Bank of Cyprus čeká nyní restrukturalizace a spojení se zdravou částí druhé největší banky Laiki.

Kypriho odvolal šéf centrální banky Demetriades, který byl sám v minulých dnech kritizován za chyby. Mimo jiné mylně prohlásil, že Bank of Cyprus poznamenají změny stejně jako banku Laiki, čímž přilil olej do ohně lidové nespokojenosti.

Banky na Kypru zůstanou do čtvrtka uzavřené, zatímco se dolaďují podrobnosti zdanění vkladů nad 100 000 eur. Tyto peníze by měly zčásti sanovat bankovní sektor, jak to žádali zástupci Mezinárodního měnového fondu, eurozóny a Evropské komise během jednání o desetimiliardové záchranné půjčce Kypru.

Někteří střadatelé a investoři můžou přijít až o 80 procent svých vkladů v kyperských bankách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám