Hlavní obsah

Šéf ukrajinské pobočky agentury RIA Novosti je podezřelý z vlastizrady, považuje to za provokaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Zadržený ředitel ukrajinské pobočky ruské státní tiskové agentury RIA Novosti Kirill Vyšinskij je podle ukrajinské tajné služby SBU podezřelý z vlastizrady. Vyšinskij, který byl zadržen v úterý, nařčení popírá a razii v kanceláři považuje za provokaci. Ukrajinské pravdě to ve středu řekl jeho obhájce Andrij Domanskyj.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Představitel ukrajinské tajné služby SBU ukazuje fotografii novináře s ruským řádem

Článek

„Vyšinskij to považuje za provokaci, za pronásledování,“ řekl advokát. „Nepřizná se k činům, z nichž je podezřelý,“ dodal. Zmínil, že řada kroků policie byla v rozporu se zákonem.

„Včera se uskutečnily vyšetřovací akce, především prohlídky v kancelářích. I já jsem byl s Kirillem během prohlídky jeho bytu. Sledoval jsem to a vyjádřil svůj názor, že jde o porušení zákona, což si zapsali do protokolu,“ řekl Domanskyj. [celá zpráva]

Podle něj se jednalo hned o několik porušení pravidel prohlídky, která však neupřesnil. Ani neuvedl, co bylo zabaveno, protože se to týká vyšetřování.

Tajná služba SBU, která Vyšinského sledovala a vedla razii, zveřejnila několik fotografií zabavených předmětů. Kromě peněz jsou to dva ruské řády, jeden za zásluhy o vlast a druhý od Vladimira Putina Za navrácení Krymu.

Podle prokuratury byla s pomocí Vyšinského „ukrajinská média všemi způsoby plněna pokřivenými informacemi o dění na Ukrajině včetně toho, že okupace poloostrova Krym byla vydávána za oprávněnou“.

Prokuratura též uvedla, že se během vyšetřování podařilo dokázat, že informace na webových stránkách RIA Novosti - Ukrajina obsahovaly výroky popírající svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny a tvrzení ohrožující státní a informační bezpečnost.

Rusko zadržení novináře odsoudilo a zahájilo trestní řízení kvůli nezákonnému stíhání nevinné osoby, jíž je bráněno ve výkonu legální činnosti novináře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám