Hlavní obsah

Šéf ruských vyšetřovatelů má problém, je prý český špion

Právo, Michael Švec

Pořádný problém hrozí prvnímu náměstkovi ruského generálního prokurátora a šéfovi vyšetřovacího výboru Ruské federace Alexandru Bastrykinovi. Jak zjistil právník a opoziční politik Alexej Navalnyj, vysoce postavený státní úředník měl totiž v Česku dlouhodobý pobyt a navíc zde donedávna v rozporu se zákonem podnikal. To jej vedlo k podezření, že Bastrykin pracuje pro české tajné služby.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Bastrykin

Článek

Skutečnost, že měl Bastrykin mezi lety 2000 až 2008 podíl ve společnosti LAW Bohemia, s. r. o., lze jednoduše ověřit z listin v českém obchodním rejstříku. Šéf vyšetřovatelů svých 50 procent firmy prodal před čtyřmi lety Oksaně Prokopovové z Ukrajiny za nominálních 50 tisíc korun. Navalnyj upozornil, že Bastrykin tyto peníze podle všeho nepřiznal a nezdanil.

Úředník se rozhodl svého podnikání zbavit až poté, co na něj před čtyřmi lety veřejně upozornil jeden z poslanců Jednotného Ruska Alexandr Chinštejn. Prokurátor, který jako vysoký státní činovník nesmí podnikat, tehdy nařčení odmítl a hrozil žalobou. K žádnému soudu ale nikdy nedošlo.

Ve firmě měla podle výpisu podíl i úředníkova druhá manželka Olga Alexandrovová. Nyní je jedinou majitelkou společnosti jakási Natalija Bastrykinová. V jakém je tato žena příbuzenském poměru k šéfovi vyšetřovatelů, se Právu nepodařilo s jistotou ověřit.

Opoziční blogger dále podotkl, že dokumenty, které dokládají prodej společnosti, jsou padělané. K tomuto zjištění jej vedla razítka ověřujících ruských notářů, která údajně pocházejí od padělatelského gangu, jejž česká policie rozprášila v roce 2007 v rámci operace Tibet. V kanceláři dotčené notářky pak Navalnému sdělili, že nesedí ani podpis, ani číslo vidimace.

V Česku získal dlouhodobý pobyt

Avšak jako nejzávažnější skutečnost uvádí opoziční blogger fakt, že jeden z nejvýše postavených ruských úředníků získal v Česku dlouhodobý pobyt. To aktivistovi písemně potvrdilo i ministerstvo vnitra. „Šestého října 2007 získal A. Bastrykin, který byl náměstkem generálního prokurátora a měl přístup ke státnímu tajemství, dlouhodobý pobyt v České republice - členském státu NATO, přičemž účel jeho udělení byl „výkonný manažer - účastník v právnické osobě,“ napsal. Podle dokumentu, který Navalnyj zveřejnil na svých stránkách, pozbyl Bastrykin svůj status o dva roky později, v únoru 2009.

Vnitro to potvrdilo i Právu. „Mohu potvrdit, že pan Bastrykin měl na území České republiky povolený pobyt,“ sdělila Denisa Čermáková z tiskového odboru ministerstva. Vyplývá z toho, že úředník získal české dokumenty v době, kdy už byl ve funkci zástupce generálního prokurátora.

Podle mínění bloggera může tato informace svědčit i o tom, že zástupce generálního prokurátora spolupracoval se zahraničními tajnými službami, například těmi českými.

Navalnyj svá zjištění zaslal významným ruským úřadům včetně FSB nebo prezidenta Vladimira Putina, oficiální místa je ale zatím nekomentovala. Do mlčení se zahalil i vyšetřovací výbor prokuratury, který Bastrykin vede.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám