Hlavní obsah

Šéf ruské vojenské rozvědky prý zemřel v Libanonu, a o tři dny dříve

– Washington

Náčelník ruské vojenské rozvědky GRU Igor Sergun nezemřel 4. ledna v rekreačním středisku u Moskvy, ale na Nový rok v Libanonu. Uvedla to americká konzultační zpravodajská agentura Stratfor s odvoláním na své nejmenované zdroje. Informaci o úmrtí v Libanonu ale popřel Kreml.

Foto: Profimedia.cz

Igor Sergun

Článek

„Tak to není, tak to vůbec není,” řekl ruskému zpravodajskému serveru LifeNews mluvčí Dmitrij Peskov. Sergun měl zemřít na infarkt.

Stratfor však s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvádí, že Sergun zemřel v Libanonu, aniž by uvedl příčinu smrti.

„Je-li tato zpráva pravdivá, vzniká otázka, co Sergun dělal v zemi, která je křižovatkou světových zpravodajských služeb, a proč Kreml jeho smrt v cizině tají,” napsal Stratfor a poznamenal současně, že je otázkou, jak se to případně projeví na vývoji na Ukrajině.

Sergun je jedním z tvůrců hybridní války na Ukrajině, u jejíchž počátku stáli právě lidé z GRU. Podle Stratforu ale ve stejné taktice nyní pokračuje tajná služba FSB. Je však známo, že obě ruské tajné služby spolu soupeří. Pozici FSB podle Stratforu oslabila ukrajinská krize. Kontrarozvědka Kreml včas nevarovala před možným zhroucením proruského ukrajinského vedení, které předloni padlo po mohutných demonstracích proevropské opozice.

Stratfor spekuluje, že nyní by GRU mohla oslabit a dostat se pod tvrdší kontrolu Kremlu. Vyvozuje z toho, že už den po smrti se objevily spekulace o nástupci, přičemž jsou zmiňováni lidé bez vazeb na armádu bližší Putinovi.

Kreml by se mohl podle Stratforu obávat soupeření GRU a FSB před blížícími se parlamentními volbami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám