Hlavní obsah

Šéf německých sociálních demokratů uspěl. Straníci mu schválili velkou koalici s Merkelovou

Novinky, ČTK, bož
Bonn
Aktualizováno

Delegáti sněmu německé sociální demokracie (SPD) v neděli odsouhlasili pokračování vyjednávání o velké koalici s konzervativním blokem CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Celkem se pro velkou koalici vyslovilo 362 delegátů, proti jich bylo 279, jeden se zdržel, oznámil ministr spravedlnosti Heiko Mass, který sněmu v Bonnu předsedal.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Šéf SPD se objímá s místopředsedkyní strany Andreou Nahlesovou poté, co byly oznámeno, že delegáti jim schválili pokračování vyjednávání o velké koalici.

Článek

Strany tak po sondovacích rozhovorech mohou zahájit závazná jednání. Pokud SPD a CDU/CSU dospějí k dohodě, bude ji ještě muset schválit vnitrostranické referendum sociálních demokratů. Jeho výsledek je rovněž nejistý.

„Straníci přijali výsledek bez aplausu,” komentoval atmosféru sjezdu reportér týdeníku Die Zeit Ferdinand Otto.

Hlasy se musely ještě přepočítávat, protože žádná ze stran neměla jednoznačnou optickou většinu.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Delegáti na nedělním sněmu SPD v Bonnu hlasují o možném pokračování vyjednávání o velké koalici s CDU/CSU Angely Merkelové.

Těsné hlasování je výsledkem rostoucího odporu části členské základny proti pokračování velké koalice s křesťanskými demokraty kancléřky Merkelové. Ostře proti koalici se vyjadřovali zejména představitelé mládežnického křídla strany JuSos (Mladí socialisté).

Část straníků je s dohodou nespokojená

„Máme straníky, kteří jsou pro, i členy, kteří jsou proti. Mezi tím je mnoho členů, kteří se ještě nerozhodli,“ uvedl už v úterý rozhovoru pro rádio WDR2 šéf SPD ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko Michael Groschek.

Když minulý týden v pátek po celonočním jednání CDU/CSU a SPD překonaly rozdíly a uzavřely sondovací rozhovory, které v Německu tradičně předcházejí vlastnímu koaličnímu vyjednávání, zdálo se, že pokračování dosavadní velké koalice je na nejlepší cestě.

Ale zatímco v konzervativní unii s výsledky sondovacích rozhovorů zavládla spokojenost, v sociální demokracii se rychle začaly objevovat hlasy nespokojených, podle nichž SPD neprosadila dost ze svého programu.

Nespokojení místopředsedové

Již týden před sněmem se vyjádřila hned trojice místopředsedů – Malu Dreyerová, Ralf Stegner a Thorsten Schäfer-Gümbel – a v naprostém rozporu s obvyklými pravidly se domáhala „vylepšení výsledků“ sondáží SPD s konzervativním blokem CDU/CSU.

Zatím nejsilněji však dali nespokojenost najevo sociální demokraté v Sasku-Anhaltsku, kteří se na svém sjezdu většinou jednoho hlasu postavili proti pokračování velké koalice, a předsednictvo berlínské SPD, které učinilo podobný krok. Pro koaliční rozhovory CDU/CSU a SPD se zatím vyslovili jen sociální demokraté v Braniborsku.

Vyjednávání o nové vládě v Německu po loňských zářijových parlamentních volbách prošla dvěma hlavními fázemi. Nejprve v listopadu ztroskotala jednání o takzvané „jamajské koalici” mezi vítězným konzervativním blokem CDU/CSU, liberální FDP a a Zelenými. Následně začali s vítězem voleb jednat sociální demokraté (SPD).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám