Hlavní obsah

Šéf NATO vyzval Rusko, aby stáhlo své vojáky z Donbasu a přestalo podporovat separatisty

Kyjev

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg na návštěvě Kyjeva vyzval ve čtvrtek Rusko, aby přestalo podporovat separatisty na východě Ukrajiny, stáhlo odtamtud všechny své vojáky a vrátilo plavidla ukrajinské armády, jež zadržuje.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Za povzbudivé označil Stoltenberg zprávy o pokroku v některých částech východní Ukrajiny, kde se v oblasti města Zolote před několika dny začaly stahovat jednotky ukrajinské armády od sil proruských separatistů. Část dobrovolníků se však proti tomuto kroku ohradila a pokusila se vzepřít prezidentovi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před začátkem schůzky se Stoltenbergem oznámil, že pokud bude dodržováno příměří, začnou se 4. listopadu odpoutávat znepřátelené síly i v oblasti obce Petrivske.

Další odsun sil Ukrajinců a povstalců na Donbasu začal

Zahraniční

Stažení vojáků obou stran je považováno za poslední překážku mírových jednání mezi Ukrajinou, Ruskem, Francií a Německem, označovaných jako normandský formát. Cílem rozhovorů je konflikt na východě Ukrajiny ukončit. Dosud si vyžádal více než 13 tisíc lidských životů. Ukrajinská armáda bojuje proti Ruskem podporovaným separatistům v Luhanské a sousední Doněcké oblasti od jara 2014.

Prohlédl lodě

Ruský prezident Vladimir Putin dal ve středu najevo, že je pro konání summitu v normandském formátu o východní Ukrajině. Je ale podle něho potřeba s ním počkat do chvíle, až bude stažení vojáků i zbraní dokončeno, připomněla agentura AP.

Šéf NATO přijel do Kyjeva na jednání komise NATO a Ukrajiny. Dorazil tam z ukrajinského přístavu Oděsa, kde navštívil čtyři lodě Severoatlantické aliance, které hlídkují v Černém moři. Jde o plavidla patřící Bulharsku, Itálii, Rumunsku a Španělsku.

Zelenskyj řekl, že Ukrajina chce v rámci „obnovení stability a bezpečnosti” v černomořské oblasti spolupracovat s NATO, uvedla agentura TASS.

Reklama

Výběr článků

Načítám