Hlavní obsah

Šéf maďarské diplomacie k Benešovým dekretům: Kolektivní vina je tragédie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Na adresu poválečných Benešových dekretů řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, že někdy se stává, že jednotlivé národy diametrálně odlišně interpretují tu samou historickou událost. „Musíme akceptovat, že to, co je pro nás tragédií, může být pro toho druhého dobrou zprávou,“ řekl Szijjártó.

Foto: Milan Malíček, Právo

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Článek

Podle šéfa maďarské diplomacie je důležité, aby národy ctily pocity toho druhého v souvislosti s dějinami. „Je jasné, že co se týče principu kolektivní viny, je to pro nás absolutně nepřijatelné. Tento princip připomíná nejtemnější období dějin,“ dodal Szijjártó.

Maďarský ministr zahraničí řekl, že část Benešových dekretů pojednávající o kolektivní vině nemá v současnosti na Slovensku právní účinnost. „Je to naše společná interpretace této části dějin,“ zdůraznil.

Sjednocení Maďaři na Slovensku požadují změnu Benešových dekretů

Evropa

Pro Slováky uzavřené téma

Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok k tomuto tématu konstatoval, že historie je neměnná. „Slovenský parlament v roce 2007 přijal deklaraci o neměnnosti Benešových dekretů a zároveň odsoudil princip kolektivní viny,“ uvedl šéf slovenské diplomacie. Ministři tím reagovali na prohlášení nové jednotné politické strany Aliance zastupující 400tisícovou maďarskou menšinu žijící na jihu Slovenska.

Její předseda Krisztián Forró žádá změny v poválečných dekretech prezidenta Edvarda Beneše. „Z naší komunity musíme smýt pečeť válečných zločinců. Mé děti jsou kvůli Benešovým dekretům válečnými zločinci. Trváme na tom, aby se tato část Benešových dekretů dala do pořádku,“ uvedl Forró.

Reklama

Výběr článků

Načítám