Hlavní obsah

Šéf italských záchranářů odstoupil, vadí mu odsouzení vědců za zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Šéf italské civilní ochrany Luciano Maiani podle BBC odstoupil z funkce na protest proti tomu, že šest vědců a jeden úředník byli posláni na šest let do vězení za to, že nepředpověděli zničující zemětřesení.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Italský policista v sutinách ve městě Aquila

Článek

Spolu s profesorem Maianim nabídli rezignaci i jeho tajemník Mauro Rosi a čestný předseda Giuseppe Zamberletti.

V pondělí bylo šest vědců a jeden úředník z Národní komise pro předpovídání a prevenci vážných nebezpečí odsouzeno za neúmyslné zabití. Podcenili nebezpečí zemětřesení ve městě Aquila. Zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály v dubnu 2009 zabilo 309 lidí. [celá zpráva]

Právě kvůli tomu Maiani odešel. Listu Corriere della Sera řekl: "Situace vytvořená včerejším verdiktem neumožňuje komisi pracovat v klidu a efektivně a je v rozporu s její rolí, kdy má poskytovat odborné rady na vysoké úrovni státním orgánům. Jsou to profesionálové, kteří mluvili v dobré víře a nebyli motivováni osobními zájmy. Vždy říkali, že nelze předpovědět zemětřesení. Takhle už vědci nebudou ochotní poskytovat konzultace státu."

Vědci pár dnů před zemětřesením řekli úředníkům v Aquile, že velké zemětřesení není vyloučené, ale není pravděpodobné. Před soudem mnozí svědci uvedli, že právě kvůli tomu hodně lidí zůstalo doma a nevyběhli na ulici, což je stálo život.

Jeden svědek uvedl, že takto přišel o otce. Guido Fioravanti vypověděl, jak po prvních otřesech volal matce: "Pamatuju si strach v jejím hlase. Za jiných okolností by mohli utéci i s mým otcem, ale oni si opakovali, co řekla komise, a zůstali."

Už samotný proces vědci označovali za inkviziční, protože experti zemětřesení nevyloučili.

Maiani je známý vědec, v letech 1999 až 2003 stál v čele CERNu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám