Hlavní obsah

Seehofer skončí v čele bavorské CSU v lednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Horst Seehofer odstoupí z čela bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) 19. ledna. Ve stejný den má být na mimořádném sjezdu CSU zvolen nový předseda. Uvedl to v pátek týdeník Der Spiegel.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr vnitra Horst Seehofer

Článek

Seehofer oznámil, že chce „na 19. ledna svolat mimořádný stranický sjezd CSU, na kterém se zvolí nový stranický předseda“.

„V tu chvíli bude k dispozici moje pozice předsedy strany,“ dodal 69letý politik.

V pátek se však nevyjádřil k tomu, zda bude nadále zastávat funkci ministra vnitra. Už dříve ale řekl, že z čela ministerstva neodejde.

Hledá se nástupce Merkelové 

O tom, koho by křesťanští demokraté rádi viděli jako nástupce Angely Merkelové v čele své strany, často rozhoduje jejich postoj ke kancléřce a její politice. Pokud s ní souhlasí, chtějí, aby se novou šéfkou CDU stala generální tajemnice strany Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Pokud Merkelovou kritizují, nebo zcela odmítají, fandí buď bývalému šéfovi poslanců konzervativní unie CDU/CSU Friedrichu Merzovi, nebo ministru zdravotnictví Jensu Spahnovi. Ukázalo se to i při čtvrteční večerní debatě trojice hlavních kandidátů na předsedu CDU v severoněmeckém Lübecku.

„Myslím si, že by nový předseda měl pokračovat v kurzu Angely Merkelové, protože jsem přesvědčena, že Angela Merkelová dělá velmi dobrou politiku," řekla ČTK třicátnice Rebecca Wulffová, která se na diskuzi spolu s asi 800 dalšími křesťanskými demokraty přišla podívat. Jako novou předsedkyni strany by i proto ráda viděla šestapadesátiletou Krampovou-Karrenbauerovou.

Výrazně větší změny ve straně by si přál dvacetiletý Julius Körner, který se v Mladé unii angažuje už od svých 15 let. „Osobně musím říci, že Krampová-Karrenbauerová představuje pokračování dosavadní politiky, a když chci, aby se naplnilo, o čem jsem mluvil, tak tíhnu spíše k panu Spahnovi nebo Merzovi.”

Reklama

Výběr článků

Načítám