Hlavní obsah

Šedesát obětí teroru v Bruselu bojuje o život, čtyři jsou v kómatu

Brusel

Na 300 zvýšilo ve středu večer belgické ministerstvo zdravotnictví informace o počtu zraněných po pondělních teroristických útocích v Bruselu. Šest desítek lidí je stále v kritickém stavu. Federální prokuratura varovala, že počet obětí, jichž je nyní oficiálně 31, pravděpodobně poroste.

Foto: ČTK/AP

Belgičané pokládají květiny za oběti atentátů na náměstí Place de la Bourse.

Článek

Ministryně zdravotnictví Maggie de Blocková ohlásila, že z 300 zraněných jich polovina zůstává v nemocnicích. Z nich 61 je v kritickém stavu, z toho čtyři jsou v kómatu. U těchto pacientů ještě nebyla zjištěna jejich totožnost, informovala BBC.

Zranění lidé pocházejí ze 40 zemí světa. Mnoho z nich utrpělo popáleniny a zranění, s nimiž se obyčejně potýkají medici spíše na bojišti.

Ministryně de Blocková upozornila, že nynější počet mrtvých je „prozatímní“. Federální prokurátor Frédéric Van Leeuw už ve středu odpoledne upozornil, že počet obětí zřejmě poroste. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Na výraz soustrasti se do belgických národních barev oděla i Braniborská brána v Berlíně.

Atentátník na útěku

V Bruselu v úterý nejprve zaútočili tři muži na letišti Zaventem a pak jeden další v metru v centru města. Jeden terorista z letiště utekl.

Úřady zatím potvrdily totožnost dvou mrtvých útočníků – jedná se o dříve hledané bratry Ibrahima a Khalida El Bakraouiovy.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu prohlásil, že Ibrahim byl zadržen v Turecku zřejmě po návratu do Sýrie a vyhoštěn do Belgie s varováním, že jde o militantního bojovníka. Belgičané ho ale propustili. [celá zpráva]

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Eiffelova věž v barvách belgické trikolory

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petřínská rozhledna v Praze v barvách belgické trikolory

Belgický list Le Soir ve středu večer uvedl, že druhý útočník, který na letišti umřel, byl Najim Laachraoui. Po něm policie pátrala od loňského prosince. Spojovala ho totiž s teroristickými útoky v Paříži z loňského listopadu. Až do minulého týdne ale Belgičané ani neznali jeho pravé jméno. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám