Hlavní obsah

Scotland Yard zadržel gang hackerů, který převedl z účtů 6 miliónů liber

– Londýn
Novinky,

Zvláštní oddělení Scotland Yardu pro internetovou kriminalitu v úterý ráno zadrželo skupinu 19 lidí, která je podezřelá, že pronikla do účtů klientů britských bank. Jen za poslední tři měsíce si podle agentury AP na své účty převedla nejméně šest miliónů liber. To je v přepočtu asi 173 miliónů korun.

Článek

„Jsme přesvědčeni, že jsme rozbili vysoce organizovanou zločineckou síť, která využívala sofistikované metody, jak odčerpávat velké množství peněz z účtů mnoha nevinných lidí uvedl šéfinspektor Terry Wilson v prohlášení Scotland Yardu.

Oddělení zadrželo patnáct mužů a čtyři ženy ve věku od 23 do 47 let. Jsou podezřelí z podvodů a počítačových zločinů. Dva také byli obviněni z nedovoleného držení střelných zbraní.

Policie uvedla, že se jí podařilo vysledovat pohyb více než šesti miliónů liber, které byly odčerpány z účtů tisíců klientů britských bank, kteří používali služeb bank on-line. Podle Scotland Yardu počet poškozených při detailnějším prošetřování případu může ještě výrazněji vzrůst.

Nebezpeční trojští koně

Gang používal trojského koně jménem Zeus, který jim umožnil získat přihlašovací jména a hesla, a mohl pak převést peníze na své účty.

Policie zdůraznila, že trojští koně představují rostoucí nebezpečí, neboť je stále častěji využívají zločinci, aby se nabourávali do účtů. Loni v listopadu stejné oddělení zadrželo v Manchesteru muže a ženu, kteří tyto viry používali k proniknutí do počítačů.

Scotland Yard vyzval lidi využívající internetového bankovnictví, aby dbali na zabezpečení, měnili svá hesla, a aby byli opatrní, pokud vidí jakékoli podezřelé změny při procesu přihlašování.

Reklama

Výběr článků

Načítám