Hlavní obsah

Schváleno. Slováci musí v práci prokazovat bezinfekčnost

– Bratislava

Zaměstnanci firem se budou muset na Slovensku nově prokazovat potvrzením o očkování či prodělaném covidu nebo negativním testem. Slovenský parlament v pátek schválil zpřísnění opatření v souvislosti s třetí vlnou covid-19.

Mapa covidu na Slovensku

Článek

Stejné podmínky budou platit při návštěvě restaurací, hotelů a hromadných akcí. V nejvíce postižených okresech budou moci restaurace a ubytovací zařízení poskytovat služby jen očkovaným zákazníkům. Zmíněné nařízení platí do konce dubna 2022.

Zaměstnance, kteří nejsou očkováni, nepřekonali covid a odmítnou jít na test, může zaměstnavatel poslat na neplacené volno.

Slovensko hlásí rekordní přírůstek nakažených. Plánuje zvýhodnit očkované

Koronavirus

Za urážku a znevažování zdravotníků nebo za padělání covidových certifikátů může být udělena pokuta 1000 eur (přes 25 tisíc korun) a v čase mimořádné situace a nouzového stavu až 1500 eur (téměř 38 tisíc korun).

Kritika opozice

Lídr opoziční strany Směr Robert Fico označil opatření za segregační, omezující základní lidská práva a zavádějící obrovskou nerovnost. „Bude to vést k vyostřování napětí a větší agresivitě,“ varoval Fico. Expremiér nevyloučil, že jeho strana se ve věci obrátí k ústavnímu soudu.

Jsme partyzáni, kasají se antirouškaři

Koronavirus

Předseda opoziční Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba označil opatření za fašistická a šikanující. „Je to brutální nátlak na lidi ve snaze přimět je k očkování,“ řekl Kotleba.

Na Slovensku ve čtvrtek zaznamenali 6843 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Zemřelo 41 infikovaných. V nemocnicích je 2594 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 227 na JIP a 231 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 547 052 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 13 446 lidí. První dávkou bylo očkováno 2 535 967 osob, z nichž dostalo i druhou dávku 2 419 244 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám