Hlavní obsah

Savčenkovou zbavili imunity a zadrželi kvůli podezření z přípravy převratu

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinskou poslankyni Nadiju Savčenkovou ve středu zadrželi v budově parlamentu poté, co poslanci souhlasili s tím, že může být zbavena imunity a vydána, jak o to žádal generální prokurátor Jurij Lucenko. Obvinil ji z přípravy převratu. Zbavení imunity a vydání ke stíhání už ráno doporučil reglementární výbor ukrajinského parlamentu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Nadija Savčenková v parlamentní lavici

Článek

„Předávám vám předvolání coby podezřelé,” řekl jí po hlasování v budově parlamentu vyšetřovatel tajné služby SBU. „Doporučuju vám jít se mnou do sídla Bezpečnostní služby Ukrajiny v Kyjevě,” dodal. Savčenková tam pak v jeho doprovodu odešla. Ještě předtím se před parlamentem rozloučila s mámou.

Pro zbavení imunity a předání Savčenkové do rukou spravedlnosti hlasovalo 291 poslanců v 450členném parlamentu. Souhlas se zadržením dalo 277 poslanců a se zatčením 268. Proti bylo sedm poslanců z tzv. opozičního bloku.

Poslanci hlasovali poté, co generální prokurátor pustil poslancům video, na němž je zachycena Savčenková připravující teroristické útoky v centru Kyjeva, které chtěla ostřelovat z ostrova na Dněpru. Prokurátor Lucenko řekl, že „nesouhlasí s kampaní, která má za cíl označit Savčenkovou za duševně nemocnou”.

Výbor doporučil stíhání

Pro odebrání imunity hlasovali všichni členové výboru. Pak jednohlasně schválili i doporučení, aby byla poslankyně zadržena.

Bývalou pilotku Nadiji Savčenkovou - kterou proslavilo, že v Rusku upadla do zajetí a byla odsouzena za navedení palby na ruské novináře - obvinil 15. března generální prokurátor Lucenko v parlamentu, že plánovala převrat, při kterém chtěla hodit granáty mezi poslance, zasáhnout střechu budovy palbou minometu a poté zákonodárce dobít. [celá zpráva]

Před výborem Lucenko uvedl i další podrobnosti. Jmenoval třeba elitní vojáky, které se prý do akce pokoušela naverbovat. Zopakoval také, že z území pod kontrolou separatistů nechala propašovat zbraně, jež měly být použity při převratu.

Chystala návrat Janukovyče, míní prokurátor 

Savčenková se k obviněním vyjádřila už minulý čtvrtek s tím, že jde o boj tajných služeb. V úterý v televizi 112 přiznala, že skutečně mluvila s dalšími vojáky o převratu a nechala propašovat zbraně. [celá zpráva] Popřela však, že by mínila puč provést.

Uvedla, že šlo o provokaci ze strany lidí okolo prezidenta, kteří se ji tímto způsobem pokoušeli odstranit. Podle svých slov na provokaci přistoupila, aby ukázala, jak absurdně režim jedná.

Lucenko taky podle Ukrajinské pravdy obvinil Savčenkovou, že jejím cílem bylo ve skutečnosti připravit návrat svrženého proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Savčenková podle něj řekla, že pokud by se vyměnila vláda, separatistické odtrženecké samozvané republiky by byly ochotné se stát zase součástí Ukrajiny.

Po slyšení Savčenková kanálu NewsOne řekla, že je stále připravena kandidovat na prezidentku, jak to už jednou prohlásila.  

Hádka Savčenkové s prokurátorem

Savčenková se čtvrtečního jednání sama účastnila. Na úvod pravila, že jsou všichni blízko smrti, že má s sebou granáty. Pak vytáhla dvě granátová jablka. Atmosféru to však neuvolnilo.

S Lucenkem se pohádali. Generální prokurátor jí řekl, aby mu nevyhrožovala, a zpochybnil, že držela hladovku v ruském vězení.

„Já si pamatuji blízkost smrti, držel jsem hladovku 31 dní a vím, jaké to je, Ztratil jsem 23 kilogramů a mám šestnáct děr v žaludku. Zato ty ses vrátila nacpaná ruskou propagandou o zbraních na Majdanu, o penězích na Majdanu,“ řekl.

Majdan zmínil, protože Savčenková minulý týden obvinila současné vedení země, že bylo zapleteno do střelby na Majdanu.

Lucenko své vystoupení završil slovy, že zbraně, které měla někdejší ukrajinská hrdinka pašovat, „byly přímo od vůdce (separatistické) Doněcké lidové republiky“. Dodal, že už bylo zaregistrováno několik pokusů svrhnout vládu pomocí teroristického činu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám