Hlavní obsah

Savčenková přiznala pašování zbraní. Šlo ale o politickou provokaci, tvrdí

– Kyjev

Ukrajinská poslankyně Nadija Savčenková se již seznámila s obviněními z pokusu o převrat, která proti ní vznesl generální prokurátor. Ve středu o jejím případu jednal reglementární výbor ukrajinského parlamentu, který má rozhodnout, zda ji doporučí zbavit imunity. Savčenková přiznala, že se podílela na pašování zbraní, podle ní to však byla akce, kterou připravil režim, aby ji zdiskreditoval, a ona se jí účastnila jen naoko, aby se pak mohla režimu vysmát. Odmítla, že by plánovala zabíjet nevinné.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinská poslankyně Nadija Savčenková

Článek

Bývalou pilotku Nadiji Savčenkovou - kterou proslavilo, že v Rusku upadla do zajetí a byla odsouzena za navedení palby na ruské novináře - obvinil 15. března generální prokurátor Jurij Lucenko v parlamentu, že plánovala převrat. Při akci se podle něj chystala ostřelovat budovu parlamentu z minometů a z automatů dobíjet poslance. Současně ji obvinil, že pro útok nechala pašovat zbraně z oblasti ovládané separatisty. [celá zpráva]

Savčenková ve středu televizi 112 potvrdila, že se už seznámila s obviněním, ale že nedostala všech 174 stran spisu, kde mají být důkazy proti ní.

Současně slíbila, že přijde na zasedání reglementárního výboru, který posuzuje, zda ji doporučí zbavit imunity, o čemž by měli ve čtvrtek rozhodovat poslanci, a obvinila prokurátora z porušení zákona, když jeho žena veřejně řekla, že viděla videa z jejího tajného vyšetřování.

Plán převratu

Podle generální prokuratury plánovala kdysi oslavovaná ukrajinská hrdinka ostřelovat budovu parlamentu i prezidentský palác a parlament v noci obsadit. Údajně plánovala i vraždy prezidenta Petra Porošenka, ministra vnitra Arsena Avakova a tajemníka bezpečností rady Oleksandra Turčynova.

Vyšetřovatelé dále uvedli, že Savčenková a Volodymir Ruban, což je muž, který za Ukrajinu domlouval výměnu zajatců se vzbouřenci, zakoupili na území kontrolovaném separatisty zbraně. Ty byly odhaleny v Rubanově autě.

Savčenková v úterý podle Ukrajinské pravdy přiznala, že se bavila o převratu, aby se mohla vysmát vládě, která se jí chtěla zbavit. Popsaný plán označila za absurdní. Zdůraznila, že by nikdy neházela granáty v budově parlamentu na nevinné lidi, jak je jí podsouváno.

„To není teroristický čin, to je politická provokace. Tato politická provokace má za úkol stabilizovat situaci na Ukrajině,” popsala motivy svého jednání.

Pravila, že jí nešlo o žádný převrat, ale jenom o ukázání a „pochopení úrovně absurdity“ na Ukrajině, kde vše, co se „odehrává za zdmi parlamentu, je absurdní“.

Uvedla, že co se týká pašování zbraní, nebyla obeznámena s detaily.

Minulý týden mluvila o tom, že se stala obětí boje tajných služeb, tento týden upřesnila, že po ní jde okolí prezidenta.

Kvůli tomu, že Ruban byl dopaden na konci února se zbraněmi, když se vracel z oblastí okupovaných separatisty, byla minulý čtvrtek Savčenková předvolána do budovy tajné služby SBU, kde vypovídala.

Čeká se zbavení imunity

Prokuratura si je jistá, že reglementární výbor schválí odebrání imunity a poslanci vydání Savčenkové ve čtvrtek schválí.

I předsedkyně opoziční strany Otčina Julija Tymošenková, v jejíž partaji nějaký čas Savčenková působila, řekla, že bude souhlasit s vydáním ke stíhání, jako tomu učinila ve všech ostatních případech. Osobně je však přesvědčena, že se Savčenková nedopustila činů, které se jí připisují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám