Hlavní obsah

Savčenková opět přestala pít, chce si vynutit výměnu

Důstojnice ukrajinské armády Nadija Savčenková ve středu přestala přijímat kromě potravy také tekutiny. Protestem si chce vymoci návrat do vlasti. Savčenkovou poslal ruský soud na 22 let do vězení za účast na vraždě ruských novinářů zabitých na východě Ukrajiny.

Foto: Reuters

Nadija Savčenková za sklem u ruského soudu

Článek

"Nadija začala suchou hladovku," oznámil její advokát Mark Fejgin. Její rozhodnutí přestat jíst a pít následuje poté, co rozsudek nabyl právní moci. Podle pozorovatelů se tím otevřela cesta k případné výměně za Rusy vězněné na Ukrajině.

"V dohledné budoucnosti může dojít ke změnám, která ovlivní osud Nadiji," řekl Fejgin agentuře Interfax. O výměně se prý již jedná, ale "konečné rozhodnutí ještě nepadlo".

Ukrajinský prezident Petro Porošenko již v den vynesení verdiktu nad Savčenkovou navrhl vyměnit krajanku za dva Rusy zajaté na východě Ukrajiny a momentálně souzené v Kyjevě za terorismus. Ale rozsudek nad údajnými příslušníky ruských speciálních sil Jevgenijem Jerofejevem a Alexandrem Alexandrovem ještě nebyl vynesen.

Tito Rusové ale podle dalšího z obhájců nejsou jediní kandidáti na výměnu. "Věc se může vyřídit rychle a skoro potichu," uvedl Ilja Novikov. Podle něj bude pro všechny lepší, pokud se k dohodě o výměně dospěje dříve, než si hladovka Savčenkové vynutí zásah Evropanů a Američanů.

Moskva v souvislosti s případem Savčenkové zdůrazňovala, že rozhodovat lze až po vstupu rozsudku v platnost a že pak vše bude v rukou prezidenta Vladimira Putina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám