Hlavní obsah

Satelity Swarm míří na oběžnou dráhu, s výzkumem pomůžou české akcelerometry

Moskva/Praha

Nosná raketa Rokot vynesla v pátek z ruského kosmodromu Pleseck trojici evropských satelitů Swarm, které mají z oběžné dráhy měřit magnetické pole Země. Na vývoji družic Evropské kosmické agentury (ESA), kterou budou obíhat okolo Země čtyři roky, se podíleli i čeští vědci.

BEZ KOMENTÁŘE: Vizualizace satelitu Swarm na oběžné drázeVideo: ESA

 
Článek

České mikroakcelerometry jsou schopné změřit velmi malá zrychlení a jejich pomalé změny působící na satelit. Vědcům pomáhají určit vliv negravitačních sil na pohyb umělé družice na oběžné dráze kolem Země. Eliminují tak možné zkreslující vlivy při měření magnetického pole.

Na přípravě těchto přístrojů pro misi Swarm se podílelo 15 českých firem v čele s Výzkumným a zkušebním leteckým ústavem. Jedná se o dosud největší projekt vývoje letového hardwaru, na kterém Česko s ESA spolupracovalo.

Foto: ESA

Oddělení satelitů od sebe

Tři identické, téměř půltunové satelity se budou po nízké orbitě v rozmezí 460 až 530 kilometrů nad zemským povrchem, přičemž dvě z družic postupně sestoupí až na oběžnici 300 kilometrů nad Zemí.

Zařízení mají čtyři roky sledovat životně důležité, ale slábnoucí magnetické pole Země. Mají dodat dosud nejpřesnější údaje o síle, směru a výkyvech magnetického pole, které Zemi chrání před nebezpečnými částicemi z vesmíru.

Foto: ESA

Oddělení o pár centimetrů

„Bez magnetického pole jakožto ochranného štítu bychom byli dávno ozářeni,” řekl podle agentury DPA Frank-Jürgen Diekmann z řídícího centra v německém Darmstadtu.

Mise Swarm má rovněž zvýšit přesnost navigačních systémů nebo předpovědí zemětřesení. Pomoct může například i při zkoumání oceánských proudů nebo při hledání nerostného bohatství.

Reklama

Výběr článků

Načítám