Hlavní obsah

Sarkozy si při jednání s Putinem v Moskvě začal tykat

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Francie usiluje o partnerství s Ruskem. Potvrdil to ve středu francouzský prezident Nicolas Sarkozy při setkání s ruským protějškem Vladimirem Putinem v Moskvě. "Přijel jsem do Moskvy, abych s prezidentem Putinem hovořil o předpokladech pro takové partnerství," řekl Sarkozy, jenž si se šéfem Kremlu při večeři v úterý večer začal tykat.

Článek

Jedním z klíčových námětů jejich rozhovoru byl Írán a jeho jaderný program, který budí znepokojení na Západě, včetně Francie. Putin ale na tiskové konferenci řekl, že Moskva nemá žádné informace, které by potvrzovaly snahu Teheránu vyrobit jadernou zbraň. Vyjádřil nicméně souhlas se Sarkozym, že íránský jaderný program musí být co nejtransparentnější, zpřísnění sankcí vůči Teheránu, jak to požaduje francouzská strana, ale Putin odmítl.

Sarkozy ocenil ochotu Ruska spolupracovat se Západem při řešení íránského problému, i když poznamenal, že pohled na situaci se může lišit. "Můžeme mít rozdílné analýzy, rozdílné analýzy o bombě, o tom, zda ji vyrobí a zda ji použije," řekl.

Putin má příští týden navštívit Írán u příležitosti summitu zemí z oblasti Kaspického moře. Sarkozy vyjádřil naději, že návštěva napomůže tomu, aby Teherán ochotněji spolupracoval s mezinárodním společenstvím na rozptýlení obav, které jeho jaderný program budí.

Námětem rozhovorů Sarkozyho a Putina byla rovněž srbská provincie Kosovo. Také v této otázce panovaly rozdílné názory: zatímco Moskva nezávislost Kosova odmítá, Francie se drží pozice Západu a podporuje ji.

Francie "není vazalem USA"

Sarkozy vystoupil rovněž s projevem před studenty moskevské technické univerzity, kde se v debatě ohradil proti tvrzení, že Francie se pod jeho vedením příliš orientuje na USA "Jsem přítelem USA, ale nikoli jejich vazal," zdůraznil šéf Elysejského paláce.

Sarkozy po jednání s Putinem také vybídl k umožnění vstupu francouzských investorů do ruských podniků, včetně plynárenského monopolu Gazprom. "Francie neuplatňuje protekcionalismus. Prostě chceme reciprocitu," řekl s připomínkou, že ruský kapitál již vstoupil do evropské zbrojovky EADS a do dalších francouzských firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám