Hlavní obsah

Sarkozy nezákonně financoval kampaň za své znovuzvolení, dostal roční trest vězení

Paříž
Aktualizováno

Pařížský soud uznal ve čtvrtek vinným bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho z nezákonného financování jeho neúspěšné kampaně za znovuzvolení v roce 2012. Dostal roční trest vězení a má možnost odpykat si trest doma. Sarkozy trestněprávní odpovědnost v cause Bygmalion odmítá.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Prokurátoři tvrdí, že Sarkozyho strana v roce 2012 za velmi drahá volební shromáždění utratila téměř dvojnásobek maximální povolené částky, kterou volební zákon stanoví na 22,5 milionu eur (podle nynějšího kurzu 573,7 milionu korun).

„Jsem odpovědný politicky a administrativně, ale ne trestněprávně,” vypověděl Sarkozy už v červnu.

„Sarkozy vědomě překročil limit tím, že pokračoval v pořádání předvolebních shromáždění,” uvedla žalobkyně Vanessa Perréová.

Francouzský exprezident Sarkozy dostal za korupci rok natvrdo

Evropa

S blížícím se dnem voleb pořádal Sarkozy téměř jeden mítink denně, včetně dvou velkých v Paříži, které přišly na několik milionů eur.

Žalobci uvedli, že Sarkozy celé týdny před volbami v roce 2012 věděl, že se financování jeho kampaně, které francouzské zákony přísně omezují, blíží legálnímu maximu.

Bývalý prezident podle nich ignoroval dvě varování svých účetních před zvyšováním výdajů. Namísto toho dal pokyn, který vyústil v utracení dalších peněz.

Vedle Sarkozyho čelí obžalobě z falšování, podvodu nebo ilegálního financování kampaně dalších 12 lidí a společnost Bygmalion, která měla na starosti organizaci politických mítinků.

Soud zamítl Sarkozyho stížnost, exprezidenta lze stíhat kvůli financování kampaně

Evropa

Jeho strana pak najala spřátelenou agenturu pro styk s veřejností, aby skutečné náklady skryla. Prezidentské volby Sarkozy nakonec prohrál a jeho nástupcem v nejvyšší funkci se stal François Hollande.

Reklama

Výběr článků

Načítám