Hlavní obsah

S převozem migrantů opatrně, varuje Maďarsko rakouské aktivisty

• Aktualizováno
Právo, ČTK, ivi

Maďarská policie v neděli varovala, aby se lidé nesnažili pomáhat uprchlíkům dostat se přes hranice do Rakouska. Stalo se tak poté, co skupina rakouských dobrovolníků podobný odvoz běženců v autech zorganizovala. Jak uvedla policejní mluvčí, pomoc běžencům překonat hranici do Rakouska může být považována za trestný čin.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Auto aktivistů, kteří vyrazili do Maďarska, aby odvezli běžence na rakouské území.

Článek

Zda má policie v úmyslu zasáhnout i proti rakouským dobrovolníkům, už ale mluvčí neupřesnila. Na dotaz, zda policisté zakročí i proti těm, kteří uprchlíky vozí jen k hranici bez toho, že by ji překročili, mluvčí uvedla, že podobný čin by byl považován za pomoc nelegálním imigrantům.

Nicméně muselo by dojít i k určité finanční transakci. Mluvčí dodala, že každý případ by byl posuzován individuálně.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Konvoj aut, které pomáhají uprchlíkům

Maďarská policie již tento týden zadržela čtyři aktivisty, kteří převáželi uprchlíky. Později je ale pustila.

Do Maďarska v neděli z Vídně dorazilo přes 130 automobilů, které měly v úmyslu nabrat uprchlíky a odvézt je do Rakouska. Když konvoj překročil maďarské hranice, rozdělil se na několik částí a jednotlivá auta zamířila do různých maďarských měst.

V Rakousku jde o přestupek

Jedna z účastnic akce nazvané "refugeeconvoy" stanici BBC řekla, že jejích cílem je dovézt uprchlíky do Vídně, kde mohou najít přístřeší. "Myslím, že je to má povinnost. Jsem matka, jsem žena z Rakouska a nemohu předtím už dál zavírat oči," řekla účastnice akce Angelika Neuwirthová.

Aby se rakouští dobrovolníci, kteří přijeli pro uprchlíky do Maďarska vlastními auty, nedostali do křížku s policií, vysadí migranty v poslední maďarské obci Hegyeshalom a ti pak projdou hranice do Rakouska pěšky.

"Všichni jsme lidské bytosti. Nikdo není ilegál," dodala. I rakouská policie v této souvislosti uvedla, že převoz uprchlíků přes hranice je v Maďarsku považován za pašování lidí a trestá se vězením. V Rakousku jde o přestupek, za který hrozí pokuta do 5000 eur (135 000 Kč).

Tisíce migrantů převážně z Blízkého východu a z Afriky, kteří v minulých dnech dorazili do Maďarska, se nyní přesouvají do Rakouska a odtud dál do Německa. Právě tam se chce řada z nich usadit. V Maďarsku migranti nejprve několik dní uvázli, když je místní úřady nechtěly pustit ve vlacích dál. Mnozí se následně vydali na cestu do Rakouska pěšky.

Reklama

Související články

Izrael odmítá syrské uprchlíky

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl přijmout syrské uprchlíky z válkou zmítané Sýrie. Řekl, že jeho země je příliš malá na to, aby se běženců...

Výběr článků

Načítám