Hlavní obsah

S pandemií se perou i vídeňští lipicáni

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světoznámí lipicáni Španělské jezdecké školy ve Vídni si na diváky musejí po půlroční pauze vynucené epidemií koronaviru opět zvykat. Na zaplněné hlediště hledí trochu s nedůvěrou, i když se je jezdci snaží držet v klidu. Jeden z hřebců ale přece jen neudržel nervy na uzdě. Za zvuku valčíku se postavil na zadní a jezdce shodil.

Foto: Profimedia.cz

Lipicáni Španělské jezdecké školy ve Vídni během jednoho z představení.

Článek

Lidé mohou přicházet od tohoto týdne a ve středu se poprvé konalo představení i večer. Jde o experiment, který má přilákat i domácí pracující obyvatelstvo, když turisté ze zahraničí stále chybí. Ti v minulosti tvořili 90 procent návštěvníků.

„Všechno se zaměřovalo na turisty, jenže ti jsou najednou pryč, takže potřebujeme jiný plán,“ vysvětluje změnu ředitelka školy Sonja Klimová. Potvrzuje to i statistika vytíženosti vídeňských hotelů, které hlásí jen čtvrtinovou návštěvnost v ročním srovnání.

Ochránci zvířat proti komercializaci 

Problémy má veřejnoprávní jezdecká škola s 200 zaměstnanci i přesto, že zachování rasy lipicánů a tradice klasické drezúry zakotvuje zákon. Na základě toho instituce dostává z rozpočtu ročně milion eur (26,5 mil. Kč). Za normálních okolností bývají tréninky i představení vyprodaná z 98 procent a ještě za letošní leden a únor, než pandemie propukla, vykázala škola nejlepší hospodářský výsledek za první dva měsíce roku v historii. I loňský rok skončil ve velkém plusu.

V Texasu naklonovali ze 40 let starého vzorku vzácného koně Převalského

Koktejl

Škola však má za sebou ještě milionové ztráty z dřívějších let. A jakékoli snahy o navýšení počtu představení narážely na odpor ochránců zvířat i odborníků na jezdectví, podle nichž by přílišná komercializace mohla jezdecké umění ohrozit.

Budou se pást v městském parku?

Klimová, expertka na marketing, zatímco jezdectví se věnovala jako amatérka, však trvá na tom, že se přístup musí změnit. „Musíme samozřejmě zachovat tradiční jezdecké umění, ale současně musíme jít s dobou a otevřít více dveře,“ říká v narážce na večerní představení.

Koně strádali na pastvě bez trávy a dostatku vody

Krimi

Loni škola také poprvé zpřístupnila své historické stáje, když v nich zorganizovala vánoční trhy a lipicáni z bezpečné vzdálenosti přihlíželi, jak návštěvníci popíjejí svařené víno.

A v plánu je prý další projekt. Brzy by se hřebci ze španělské školy mohli objevit v městském parku Burggarten u Hofburgu. Záměr počítá se zřízením čtyř výběhů, v nichž by se lipicáni pásli před očima veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám