Hlavní obsah

S Merkelovou jednal Nečas hlavně o ekonomice

Právo, Jan Rovenský (Berlín)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) jednal ve čtvrtek v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Hlavním tématem byla ekonomika. Podle premiéra Česko a SRN spojuje fakt, že obě země zdůrazňují rozpočtovou odpovědnost, Berlín se navíc musí soustředit i na fiskální disciplínu v rámci eurozóny. Obě strany se pak shodly na potřebě plynovodu Nabucco.

Foto: Tomas Peter, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a český premiér Petr Nečas při návštěvě Berlína

Článek

Skutečnost, že oba státy mají rozdílný pohled na řešení jednotlivostí, považuje za přirozené i kvůli struktuře obou ekonomik. „Jako v rámci většího města je obchodník s několika hypermarkety a jiný s menším obchodem. Na pokles poptávky reagují rozdílně. To, že máme rozdílné akcenty je přirozené, ale základní styčná plocha důrazu na větší disciplínu veřejných rozpočtů si je velmi blízká,“ prohlásil Nečas.

Česko například nepodporuje evropskou bankovní daň a je pro něj nepřijatelný německý názor, že by členská země EU mohla dočasně přijít o hlasovací právo v Unii kvůli neukázněnosti veřejných rozpočtů. „My říkáme, že mají být přísné finanční sankce, včetně možnosti zastavení toku peněz z evropských fondů. Kdybychom některé zemi odebrali její základní práva, bylo by to stejné, jako bychom na úrovni státu rozhodli o někom, kdo se příliš zadluží, že mu odebereme například právo volit. Tam si myslíme, že vede zeď, za kterou se nemá jít,“ podotkl premiér.

Zákon o rozpočtové kázni příští rok

Podle Nečase je větší tlak na dodržování rozpočtových pravidel krok správným směrem, což by se mělo v ČR příští rok projevit v zákoně, který by ztížil budoucím vládám přijímat deficitní rozpočty. Ke schvalování příštího státního rozpočtu tak zřejmě bude třeba větší podpory Sněmovny.

Nečas ve čtvrtek novináře také informoval o tom, že i navzdory škrtům na ministerstvech se v Německu chystá otevření dvou českých center. V Düsseldorfu bude otevřen Český dům a v Norimberku nový konzulát.

Bavorský premiér Seehofer do Prahy nepřijede

Návštěva bavorského premiéra Horsta Seehofera není na pořadu dne, řekl Nečas s tím, že by to vyžadovalo pečlivou přípravu. Rozptýlil tak spekulace, že se Seehofer chystá na oficiální návštěvu Prahy. „Odlišil bych od reality to, co se povídá. Hrozí, že by se debata mohla zvrhnout jen na diskusi o Benešových dekretech, což by ztrácelo smysl,“ prohlásil Nečas podle ČTK

První oficiální návštěvu bavorského premiéra v Praze ohlásil Seehofer v květnu v Augsburgu na srazu sudetských Němců vysídlených po válce z českých zemí. "Chci zahájit dialog, ve kterém budu hovořit také o Benešových dekretech,"  prohlásil tehdy. Oficiální setkání čelních představitelů Česka a Bavorska vždy ztroskotala právě kvůli sporům o dekrety.

Nečas nechce zpochybňovat Benešovy dekrety, které odmítají němečtí vysídlenci. Podle agentury DPA dal premiér toto stanovisko k dekretům najevo před německými novináři v Berlíně. Prohlásil, že v rámci česko-německých vztahů je nutné dívat se dopředu.

Reklama

Výběr článků

Načítám