Hlavní obsah

Stále uniká Tádžik, který naplánoval atentáty ve Stockholmu a v Moskvě

Moskva

Tádžik Todžiddin Natzarov známý jako abú Usmán Núrakí stál nejen za atentátem ve Stockholmu, ale kromě neuskutečněného atentátu ve vlaku a v obchodním centru u Moskvy připravoval i atentát na kolonu vozidel vojenské rozvědky GRU. Uvedl to v úterý list Kommersant, jenž s odvoláním na vyšetřovatele informoval o tom, že ruská tajná služba FSB v posledních letech zmařila několik útoků Islámského státu v zemi.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Po útoku nákladním vozem, který naplánoval Tádžik, zůstali v centru Stockholmu mrtví a zranění.

Článek

V roce 2016 Núrakí naverboval skupinu muslimů žijících v Moskvě, kteří měli zaútočit na kolonu vozidel jedoucích do sídla GRU. Měli ji zničit pomocí na dálku odpálené nálože, ale skupina byla odhalena. V Moskvě byl Núrakí poprvé v roce 2012, pracoval tam na stavbě. Znovu tam přijel v roce 2014 vydělat si peníze na svatbu, uvedl web eurasia.net.

Núrakí, který podle Kommersantu akci řídil ze zahraničí, mezitím zorganizoval další skupinu, která měla zaútočit proti příměstskému vlaku a obchodnímu centru ve městě Balašicha u Moskvy. Tuto skupinu FSB dopadla den před útokem v prosinci 2017. Bachtjar Machmudov, Zafarchon Rachmatov a Ruslan Baširov byli odsouzeni na 11 až 15 let vězení. Baširov měl přinést bombu do obchodu, zatímco zbylí dva se měli odpálit ve vlaku na okružní lince.

Navedl Akilova k útoku ve Stockholmu

Núrakí ale unikl a v dubnu 2017 pověřil uzbeckého občana Rachmata Akilova provedením teroristického útoku ve Stockholmu. Akilov na hlavní pěší zóně ve švédské metropoli ukradeným nákladním autem zabil pět lidí. Den po útoku byl zadržen a později se k činu přiznal.

Švédští vyšetřovatelé zjistili, že Akilov byl v kontaktu s Núrakím přes aplikaci Zello, na které Núrakího profil sleduje 15 000 lidí. Přes ni naverboval desítky džihádistů. Po atentátu Núrakí žádal Akilova, aby mu poslal fotografie z místa. Akilov sice má uzbecké občanství, ale je to etnický Tádžik, podotklo Rádio Svobodná Evropa. Dostal doživotí. [celá zpráva]

Zřejmě se přemístil do Mosulu

Loni v červenci se Núrakí zapojil do přípravy vražd čtyř občanů USA, Švýcarska a Nizozemska, kteří cestovali Tádžikistánem na kolech. K operaci, při níž byli další tři lidé pobodáni, se přihlásil IS. Útočníci později zahynuli při střetu s tádžickou policií. Jejich čin oslavoval na síti, vysoce si ho cenil jako zahájení džihádu v Tádžikistánu. [celá zpráva]

Núrakí ani v tomto případě nebyl dopaden. Podle ruského listu teď zřejmě žije v iráckém Mosulu.

Šéf protiteroristického oddělení FSB uvedl už dříve pro TASS, že za posledních pět let se podařilo zabránit čtyřem teroristickým útokům a šesti zločinům spojeným s terorismem. Zneškodněno bylo 25 teroristických a extremistických skupin.

Reklama

Výběr článků

Načítám