Hlavní obsah

Ruští vojáci jdou podle USA svrhnout vládu v Kyjevě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Informace o rozsahu, postupu a skutečném cíli ruských vojsk na Ukrajině nejsou ani ve čtvrtek večer zcela jasné. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že armáda dostala za úkol zemi „demilitarizovat a denacifikovat“. Podle zdroje z amerického ministerstva obrany Washington usuzuje, že to bude znamenat svržení vlády a dosazení proruského vedení.

Živě: Kyjev - UkrajinaVideo: AP/Reuters

 
Článek

Invaze byla ve čtvrtek v podvečer, tedy přibližně po dvanácti hodinách stále v počátcích.

Brzy ráno započala raketovými útoky balistickými raketami a střelami s plochou dráhou letu na vojenské cíle po celé Ukrajině, včetně posádek na předměstí Kyjeva a dalších velkých měst.

Ukrajina byla napadena z Ruska, Běloruska a Krymu

Evropa

Raketové útoky Rusové ještě podpořili nálety. Podle informací agentury Reuters se do nich zapojilo asi 75 bojových letadel. Současně se dala do pohybu pozemní armáda.

„Cílem byla prozatím armáda a protivzdušná obrana. To znamená kasárny, sklady munice, téměř desítka letišť,“ prozradil agentuře Reuters zdroj z amerického ministerstva obrany. Ke vzdušnému útoku podle něj byly nasazeny střely s plochou dráhou letu, rakety země-vzduch a střely odpalované z lodí.

Rusové obsadili černobylskou elektrárnu

Zahraniční

Ruské jednotky byly už před zahájením invaze na území dvou separatistických regionů – v samozvaných útvarech Doněcké a Luhanské lidové republiky na východě Ukrajiny, odkud se vydaly dál na západ do ukrajinského vnitrozemí.

Další síly včetně tanků a jiné armádní techniky začaly na Ukrajinu proudit z Běloruska a anektovaného Krymu.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Američané podle agentury Reuters stále nepotvrdili, že by zaznamenali pohyb ruské armády na západě Ukrajiny. Naopak z východu jsou hlášeny první oběti jak z řad vojáků, tak civilistů. Ukrajinská armáda na východě země podle ukrajinských médií klade odpor.

Ukrajina se brání. Zveřejnila fotky ruských zajatců a sestřelených letounů

Zahraniční

Američané jsou přesvědčeni, že na východě ani ve středu země se ruská armáda nezastaví. „Usuzujeme, že je jejich cílem v podstatě svržení vlády a dosazení jim pohodlné formy vládnutí. To by vysvětlovalo tyto počáteční kroky,“ cituje Reuters nejmenovaného představitele Pentagonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám