Hlavní obsah

Ruští proputinovští motorkáři vyrazí na Berlín, pojedou i přes ČR

• Aktualizováno

Členové ruského motorkářského klubu Noční vlci, kteří jsou otevřenými podporovateli prezidenta Vladimira Putina, hodlají uspořádat hromadnou jízdu do Berlína, jejíž trasa povede i přes Českou republiku. Informoval o tom server Belsat. Jízda se má konat mezi 25. dubnem a 9. květnem.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin se šéfem motorkářského gangu Noční vlci Alexanderem Zaldostanovem

Článek

Nočním vlkům šéfuje Putinův přítel Alexander Zaldostanov, který má přezdívku Chirurg. Motorkářská spanilá jízda s názvem „Na Berlín!“ má trasu Moskva - Minsk - Brest - Vratislav - Brno - Bratislava - Vídeň - Mnichov - Praha - Berlín. Má připomenout 70. výročí vítězství nad nacistickým Německem.

"Je nám úplně jedno, jestli se to někomu líbí, anebo ne. Nejsme stodolarová bankovka, abychom se líbili všem, ale své plány neodvoláme. Máme své přesvědčení a své hodnoty, mezi něž patří i veliké vítězství jako vrchol ruských dějin," prohlašuje vůdce klubu Zaldostanov.

Jeho slova jsou adresována zejména do Polska, kde se na sociálních sítích začínají domlouvat protestní akce proti „banditům z Ruska“.

"Kdekoliv se Noční vlci objeví, zajiskří ruská agrese. Byli na Krymu ještě před tím, než ho Rusko anektovalo. Byli na Donbase a teď zabíjejí a loupí ve městech okupovaných Rusy. Má být jejich průjezd Polskem varováním Polákům, nebo už počátkem ruské agrese?" píší na Facebooku polští motorkáři.

"Nejedeme k Polákům na návštěvu, naším cílem je Berlín. Jaká bude akce proti nám, taková bude i naše reakce," řekl Chirurg polskému rozhlasu. "Budeme si jen dělat své, a ať se ani nepokoušejí nám překážet," varoval motorkář označovaný za Putinova kamaráda.

"Noční vlci" jsou nejstarší ruský motorkářský klub a oslavy Dne vítězství pořádají každý rok. Označují se sice za apolitickou organizaci, nicméně se netají sympatiemi a podporou pro Putina, který s nimi udržuje kontakt. Po ruské anexi Krymu ruský prezident vyznamenal některé členy klubu, kteří na poloostrově "hlídkovali" a údajně i pacifikovali ukrajinské aktivisty.

V roce 2011 s nimi Putin v rámci prezidentské kampaně přijel v čele kolony motocyklů na tříkolce Harley Davidson do ruského přístavního městě Novorossijsk na oslavu výročí osvobození města za druhé světové války. [celá zpráva]

Anketa

Vadí vám průjezd proputinovských ruských motorkářů Českou republikou?
Ano
36,3 %
Ne
63,7 %
Celkem hlasovalo 15964 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám