Hlavní obsah

Rusové začínají být nespokojení

– Moskva • Aktualizováno

Množství Rusů, kteří jsou rozčarování nynějším vývojem v zemi, převýšilo počet těch, kteří jsou s kurzem státu spokojeni. Nicméně působení Vladimira Putina v čele země momentálně schvaluje 64 procent jeho krajanů, třetině se prezidentovo počínání nezamlouvá. Vyplývá to z nového průzkumu nezávislého střediska Levada.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Počet Rusů, kteří považují za nesprávnou cestu, po níž se země ubírá, je nejvyšší za posledních 13 let,“ napsal server Newsru.com.

Nespokojených s vývojem bylo v průzkumu 45 procent dotázaných, kurz země naopak schvalovalo 42 procent účastníků. Zbývajících 13 procent nedokázalo odpovědět.

Před dvaceti lety byli nespokojeni téměř všichni

Vůbec nejvíce se ruské směřování zamlouvalo dotázaným v lednu 2008, než udeřila krize. Tehdy si vývoj pochvalovalo 61 procent dotázaných. Nespokojenost naopak dominovala v 90. letech a svého vrcholu dosáhla v únoru 1999, v předvečer vzestupu Vladimira Putina k výšinám moci. Před dvaceti lety se situace v Rusku zamlouvala jen sedmi procentům Rusů, čtyři pětiny měly opačný názor, připomněl server.

Foto: Petr Hornik, Právo

Dmitrij Medvěděv na snímku z 8. prosince 2011

Rusové v nynějším průzkumu negativně ohodnotili působení premiéra Dmitrije Medveděva (spokojeno je 33 procent dotázaných, nespokojeno 66 procent), činnost vlády (38 procent ji chválí, 61 procent haní) a parlamentu (33 procentům se zamlouvá, 64 procentům se nezamlouvá).

Kontroverzní důchodová reforma

Putinova popularita koncem loňského roku podle Levady klesla na 56 procent, zatímco v březnu v prezidentských volbách pro něj hlasovalo přes 76 procent voličů. Důvodem poklesu je podle analytiků loni schválená důchodová reforma, která zvyšuje věk odchodu do penze o pět let. [celá zpráva]

Politolog Konstantin Kalačov, oslovený stanicí BBC, přičetl snížení Putinova ratingu „únavě z prezidenta“. „Roste počet těch, kteří jsou ochotni poděkovat Putinovi za to, co udělal, ale myslí si, že už se vyčerpal a že jsou nezbytné změny,“ řekl expert.

Ruští voliči se podle něj obecně bojí náhlých zvratů a především dosud nevidí k Putinovi žádnou alternativu, jak se ukázalo loni v březnu v prezidentských volbách. Nynější stav však přirovnal k povolební kocovině: „Život se nezlepšuje, se zahraniční politikou se to přehání, pohádce o rozvoji už lidé nevěří, roste skepse,“ řekl Kalačov.

Současný ruský prezident Vladimir Vladimirovič Putin je nejmocnějším mužem v Kremlu od roku 1999. Když si ho jako svého nástupce vybral Boris Jelcin, nikdo od nepříliš známého bývalého agenta KGB mnoho neočekával. Putinovi se však podařilo zkonsolidovat moc a proměnit rozvrácenou, chaotickou ruskou demokracii ve stát se silně autoritářskými prvky a obnovenými velmocenskými ambicemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám