Hlavní obsah

Rusové zachránili Ukrajince, kterého odvál vítr na moře u Mariupolu

Kyjev

Ruští námořníci vylovili z Azovského moře Ukrajince, který si šel zaplavat u Mariupolu, ale silný vítr ho i se záchranným kruhem odvál na širé moře. Tam strávil čtyřiadvacet hodin, uvedl ve středu ruský portál LifeNews.

Foto: Profimedia.cz

Pobřeží Azovského moře na předměstí východoukrajinského Mariupolu

Článek

„Přijel jsem do penzionátu navštívit ženu a dítě a rozhodl jsem se vykoupat. Nebyl jsem opilý ani jsem nic nebral. Ale silný proud odnesl do moře nafukovací kruh, na kterém jsem plaval,” vylíčil portálu LifeNews Hennadij Isajev. Zpátky na břeh se už nemohl dostat kvůli silnému větru.

Když si trosečník povšiml lodi na obzoru, stáhl si plavky a pak jimi mával jako improvizovanou vlajkou za pomoci obou rukou a nohy. „Zní to směšně, ale možná právě to upoutalo pozornost posádky,” odhadl.

„Nešlo o nic mimořádného. Udělali jsme jen to, co by udělali lidé na jakékoli kolem plující lodi,” poznamenal kapitán plavidla, které Ukrajince vylovilo a dopravilo do ruského přístavu Rostov na Donu.

Po lékařském ošetření a vyřízení úředních formalit má být Ukrajinec předán ukrajinským pohraničníkům. Příhodu zaznamenala ukrajinská i ruská média.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Novoazovsk

Přístav Mariupol na březích Azovského moře má strategický význam, protože leží na pozemní cestě z Ruska na anektovaný poloostrov Krym. Půlmiliónového města se loni načas zmocnili separatisté, ale ukrajinské síly jej dobyly zpět. Po vyhlášení příměří k potyčkám docházelo hlavně u obce Šyrokyne, tvořící předpolí mariupolské obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám