Hlavní obsah

Rusové v Mariupolu bombardovali nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské síly bombardovaly oblast poblíž továrny Azovstal v Mariupolu, což je poslední velká bašta odporu ukrajinských sil ve strategicky důležitém přístavním městě u Azovského moře. Bomba byla svržena i na nemocnici poblíž továrny. Pod troskami může být až 300 lidí, včetně dětí, píše agentura Unian s odkazem na poslance Serhije Taruta.

Foto: Mariupol City Council, Reuters

Dým stoupající z oceláren Azovstal

Článek

Další zdroje ovšem tvrdí, že v nemocnici žádní lidé nebyli, protože už byla příliš poškozená. Ověřit zprávu z nezávislých zdrojů ale nelze.

Poradce starosty Mariupolu Petro Andrjuščenko potvrdil, že čtvrť Azovstal byla pod silným bombardováním, ale lidé se tam neschovávali. Podle něj se už v dříve zničené budově nemocnice dlouho nikdo neskrývá. Ostře se pustil do poslance a zpráv, které zveřejňuje.

„Někteří politici, kteří nejdřív všechny pohřbili pod troskami divadla v Mariupolu, pak všechny zachránili, a to kvůli humbuku a pozornosti vůči vlastní osobě,“ uvedl Andrjuščenko. Narážel na to, že Taruta minulý měsíc jako první informoval, že 130 lidí vyšlo živých z krytu pod rozbombardovaným mariupolským divadlem.

FOTO: Téměř dobytý Mariupol

Válka na Ukrajině

„Tady není nic zvláštního, co by se dalo komentovat. Všechny skutečné zprávy a fakta lze získat z oficiálních úředních zdrojů,“ dodal poradce primátora.

Poslanec Taruta tvrdí, že ukrajinská bezpečnostní služba zachytila rozhovor jednoho z ruských vojáků, který říkal, že na Azovstal budou svrženy třítunové bomby. „Dokážeš si představit, jaký tam bude výbuch? A co ti civilisté?“ ptá se údajně ptát na nahrávce ženský hlas.

„Shodili jste bombu na děti v nemocnici u Azovstalu? Protože jsou Ukrajinci? Vrazi. Zastavte genocidu v Mariupolu! Politici, vůdci, lidé z celého světa, zastavte tuto genocidu!“ napsal politik na svůj Facebook.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám