Hlavní obsah

Rusové se znovu snaží dobýt jadernou elektrárnu Enerhodar, bombardují Černihiv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týden od začátku invaze na Ukrajinu mají ruské síly pod kontrolou značnou část území napadené země. Ve středu se jim navíc podařilo dobýt 300tisícový Cherson. O metropoli Kyjev a další velká města se stále bojuje. Tvrdě se bojuje ve městě Černihiv na severu země a Rusové se znovu snaží útočit v okolí jaderné elektrárny Enerhodar. V následujícím textu shrnujeme postup ruských vojsk Ukrajinou po 8 dnech bojů.

BEZ KOMENTÁŘE: U Enerhodaru se svádějí tvrdé bojeVideo: VIKTOR BUCHNEV, AP

 
Článek

Ruská invaze začala minulý čtvrtek časně ráno z několika směrů. Z Běloruska směrem na Kyjev, z Ruska na Charkov, z Krymu do Chersonské oblasti a na Donbasu. Pozemní síly podpořily letecké údery, raketové útoky a dělostřelectvo, byť se ruské letectvo oproti původním odhadům západních expertů z neznámých důvodů zatím drží spíš v pozadí.

Boj o Kyjev

Z hlediska morálky i strategického zájmu je pro úspěch invaze (v případě, že je cílem svržení vlády a ovládnutí země) klíčové dobýt Kyjev co nejdříve. Až dosud se tak ale nestalo. Ruská armádní kolona z nezjištěných příčin zastavila a stojí asi třicet kilometrů před Kyjevem. Město je nicméně zřejmě ostřelováno ze vzduchu, protože se v Kyjevě ozývají exploze a ruští vojáci v něm zatím nejsou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rozbombardované předměstí KyjevaVideo: Reuters

Severní cesta

Nejrychlejšího postupu směrem ke Kyjevu dosáhla ruská vojska, která na Ukrajinu vstoupila z území Běloruska a přehnala se přes Černobyl a letiště Hostomel, přičemž obě místa obsadila. Právě z tohoto koridoru míří na Kyjev kolona.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Silné útoky zažilo město Černihiv severně od Kyjeva. Úder poškodil dvě školy a obytné domy. Zabito bylo 33 lidí a dalších 18 zraněno.

Snímky krizové služby ukazují, jak ze sutin obytných domů stoupá kouř, trosky pokrývají zem a záchranáři transportují těla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Autokamera zachytila výbuchy v ukrajinském ČernihivuVideo: Reuters

Silnému ostřelování čelí i Charkov, ruská vojska jsou na okraji města.

Záběry zkázy přišly ze severoukrajinského městečka Borodjanka, kde raketa prostřelila obytný dům, trosky dopadly do areálu mateřské školky.

Letecké snímky z Borodjanky ukazují naprostou zkázu

Zahraniční

Jižní cesta

Ruským vojskům postupujícím jižní cestou se ve středu podařilo dobýt první velké město - 300tisícový Cherson. USA ovšem během čtvrtka uvedly, že nechtějí město prohlásit za dobyté, protože boje tam stále pokračují.

Ruské síly se snaží znovu obsadit jadernou elektrárnu u města Enerhodar na jihovýchodě země. Snaží se prolomit barikádu, kterou před tamní elektrárnou postavili místní obyvatelé a síly teritoriální obrany, uvedl poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko.

Právě u této jaderné elektrárny, která je jednou z největších v Evropě, zabránili v minulých dnech postupu vojsk civilisté, kteří odvrátili ruskou kolonu.

BEZ KOMENTÁŘE: Místní obyvatelé blokují na jihu Ukrajiny v Energodaru cestu ruským vojskůmVideo: Newsflare, AP

O další významnou lokální metropoli - Mariupol se svádějí tuhé boje a jeho starosta kvůli tomu podle BBC hovoří o hrozící humanitární katastrofě. Do ofenzívy se navíc zapojí nebo už zapojili proruští separatisté.

Pokud by totiž Mariupol padl, znamenalo by to pro Rusy získání koridoru mezi v roce 2014 anketovaným poloostrovem Krym a separatistickými regiony na Donbasu na východě Ukrajiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záběry z dronu ukazují trosky a zkázu ve městě Borodjanka nedaleko KyjevaVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám