Hlavní obsah

Rusové po našich lodích pálili raketami, prohlásil šéf ukrajinské kontrarozvědky. Potvrdil agenty na palubě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Na palubě ukrajinských plavidel zadržených v neděli ruskými pohraničníky u Kerčského průlivu byli i příslušníci vojenské kontrarozvědky ukrajinské tajné služby SBU. Rusové podle Kyjeva po ukrajinských lodích pálili raketami.

Ruská pobřežní stráž natočila, jak nabourala do ukrajinské lodiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Jeden z agentů byl těžce zraněn, potvrdil v úterý šéf SBU Vasyl Hrycak citovaný agenturou Interfax-Ukrajina. V komuniké uvedl, že "jeden z ruských bitevníků použil proti ukrajinským člunům dvě neřízené rakety, v důsledku toho jeden z důstojníků SBU utrpěl těžká zranění".

Podle agentury TASS byl Rusy vyslechnut jistý Andrij Drač z ukrajinské vojenské rozvědky. Stálý zástupce Ruska v Radě bezpečnosti OSN Dmitrij Poljanskij na mimořádné schůzi rady v New Yorku prohlásil, že na palubě ukrajinských lodí byli celkem dva ukrajinští rozvědčíci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržené ukrajinské lodě v přístavu na KrymuVideo: Reuters

Podle ruské kontrarozvědky FSB právě oni ukrajinskou "provokaci" řídili. Chtěli prý vyhodit do povětří nový most. Ten spojuje ruskou pevninu s anektovaným Krymem a jeho výstavba začala v roce 2016. Letos v květnu jej otevřel pro automobilový provoz ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Zajaté ukrajinské lodě v kerčském přístavu

Válečný stav

Ukrajinský parlament v pondělí po vzrušené debatě schválil výnos prezidenta Petra Porošenka o vyhlášení válečného stavu po dobu 30 dnů. Opatření vstoupí v platnost ve středu 28. listopadu v 8 hodin ráno a potrvá do 27. prosince. Má platit v deseti ukrajinských oblastech, především v pobřežních a pohraničních regionech. [celá zpráva]

O kerčském incidentu na mimořádné schůzi jednala také Rada bezpečnosti OSN. Rusko navrhlo zařadit na program schůze "porušování ruských hranic", což ale západní státy odmítly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám