Hlavní obsah

Rusové identifikují podle odtržené hlavy teroristu z Domodědova

– Moskva • Aktualizováno

Teroristu, který se v pondělí odpálil v příletové hale moskevského letiště Domodědovo, identifikují ruské bezpečnostní síly na základě odtržené hlavy. Podle prvních odhadů, které s odvoláním na důvěryhodný zdroj u policie zveřejnil server lifenews.ru, jde o muže ve věku od 32 do 36 let.

Foto: Profimedia.cz

Situace na moskevském letišti Domodědovo krátce po výbuchu

Článek

Podle proporcí hlavy byl terorista vysoký 175 až 182 centimetrů. Bomba, která zabila pětatřicet lidí a dalších 180 zranila, byla odpálena ve výšce 110 až 140 centimetrů nad podlahou. Exploze teroristovi utrhla hlavu a odmrštila ji nahoru. Odborníci nepochybují, že našli ostatky útočníka vzhledem k povaze zranění.

Hlava byla utržena za třetím krčním obratlem a silný výbuch způsobil i zlomení čelisti a spodiny lebeční. Nicméně tvář samotná zůstala neporušená. Odhad jeho věku kolem 30 až 40 let se neshoduje s dřívější zprávou, kterou zveřejnila některá média, že útočníkem byl 26letý Dagestánec Nazir Batyrov.

Forenzní vědec Gennadij Chomutnikov na dotaz ruského serveru gazeta.ru nicméně uvedl, že porovnal fotografii Nazira Batyrova s hlavou nalezenou na letišti a dospěl k názoru, že určitá podobnost mezi nimi existuje. „Je to však stále jen domněnka. Podle letmého odhadu mohu říci, že mají stejně široký a krátký nos a podobné oční důlky. Jsou to však jen běžné znaky,“ řekl Chomutnikov serveru.

Podle informací serveru gazeta.ru je Batyrov spolupracovníkem Israpila Validžanova, neboli Amira Hassana, samozvaného vůdce dagestánské fronty, po němž se pátrá od roku 2006. V kariérním žebříčku měl Validžanov podle údajů národního protiteroristického výboru postoupit po smrti Magomedaliho Vahabova, který byl zabit v srpnu 2010 a jenž byl pravou rukou Doku Umarova, hlavního velitele čečenských povstalců a tzv. kavkazského emíra, který organizoval útok na moskevské metro v březnu 2010. O případné likvidaci Batyrova nejsou podle serveru žádné informace.

Také původ teroristy zůstává nejasný, první tvrzení o kavkazském původu vyvracejí další zprávy, že sebevražedný útočník mohl pocházet spíše z oblasti Středomoří a mohlo se jednat i o Araba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám