Hlavní obsah

Ruský umělec zapálil dveře budovy tajné služby

– Moskva

Petrohradského umělce a aktivistu Pjotra Pavlenského zatkli poté, co na protest zapálil vchod do hlavní budovy tajné služby FSB v Moskvě na Lubjance, uvedla BBC. Pavlenskij už před dvěma lety přibil svůj šourek k dlažbě Rudého náměstí.

Ruský umělec zapálil dveře budovy tajné služby

 
Článek

Pavlenskij akci nazvanou Hrozba nechal zdokumentovat. Na videu stojí s kanystrem benzínu před plameny olizujícími dveře budovy. Pavlenskij na něm řekl. „FSB používá metod nepřerušovaného teroru a udržuje moc nad 146 milióny lidmi.“

V budově Všeruské pojišťovací společnosti sídlily i předchozí tajné služby, sovětská KGB a její předchůdkyně NKVD, která ji využívala v brutálních čistkách ve třicátých letech. Po VŘSR v ní sídlila Čeka.

Po akci byli zadrženi jak Pavlenskij, tak oba novináři, kteří ji dokumentovali. Umělecký aktivista je podezřelý, že se dopustil výtržnictví, uvedla stránka Mediazona, které monitoruje zatýkání aktivistů.

Foto: Reuters

Petr Pavlenskij před zapálenými dveřmi sídla FSB

Pavlenskij na sebe upozornil, když na protest proti zesíleným policejním kontrolám si přitloukl šourek k dlažbě Rudého náměstí. Uvedl, že šlo o „metaforu apatie, politické lhostejnosti a fatalismu nynější ruské společnosti". [celá zpráva]

Ještě předtím si na protest proti stíhání Pussy Riot zašil ústa. Když protestoval proti  násilnému psychiatrickému léčení odpůrců režimu, uřízl si kus lalůčku a před parlamentem se omotal ostnatým drátem.

Pavlenskému hrozí až tři roky vězení za loňskou performanci v Petrohradě, kde její účastníci zapalovali pneumatiky a mávali ukrajinskými vlajkami ve snaze přiblížit akce na Majdanu při protestech proti svrženému proruskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi. Naznačovali, že i Rusko potřebuje změnu.

Pavlenskij navazuje na díla vídeňských akcionistů i amerických radikálních performerů, zejména Chrise Burdena, který se postřelil z pušky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám