Hlavní obsah

Protestoval proti apatii, přibil si přirození k dlažbě Rudého náměstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Patnáct dnů vězení hrozí avantgardnímu petrohradskému performerovi Pjotru Pavlenskému, který si o víkendu přibil hřebíkem genitálie k dlažbě Rudého náměstí. Podle pondělní informace moskevského rozhlasu chtěl skandální umělec akcí nazvanou „Fixace” varovat před apatií a nečinnou odevzdaností ruské společnosti. Obžalován je z výtržnictví.

Foto: Maxim Zmeyev , Reuters

Pavlenskij chtěl akcí varovat před apatií a nečinnou odevzdaností ruské společnosti.

Článek

Devětadvacetiletý Pavlenskij se v neděli odpoledne objevil nahý na centrálním náměstí ruské metropole a přibil si šourek k dlažbě. Šokovaní policisté nejdřív umělce přikryli prostěradlem, genitálie přibité hřebem do mezery mezi dlažebními kostkami mu uvolnili až po půldruhé hodině. Pak ho dopravili do nemocnice, kterou po krátkém ošetření opustil. Hospitalizaci odmítl a noc strávil v policejní cele.

Pavlenskij svou protestní akci provedl v den, kdy v Rusku svůj profesní svátek oslavovali příslušníci bezpečnostních složek. Performer v prohlášení napsal, že jeho protest je třeba chápat jako "metaforu apatie, politické lhostejnosti a fatalismu nynější ruské společnosti". Ta prý svou nečinností přibližuje zemi k modelu policejního státu.

V pondělí měl Pavlenskij stanout před moskevským obvodním soudem, ale soudkyně Jelena Stašinová nabité soudní síni sdělila, že přelíčení se z procedurálních důvodů odkládá.

Ostnatý drát na těle, sešité rty

Petrohradský radikál už podle agentury Interfax několikrát vyvolal svými skutky pozornost ruských médií. Loni v květnu se před petrohradskou radnicí objevil nahý, jeho jediným "oděvem" byl ostnatý drát, jímž omotal své tělo. Chtěl tak vyjádřit stav člověka žijícího v represivním politickém systému.

O dva měsíce později si Pavlenskij demonstrativně sešil rty, aby protestoval proti odsouzení členek punkové skupiny Pussy Riot. Jejich koncert v moskevském kostele, jímž chtěly rockerky protestovat proti vlivu církve na ruskou politiku, označil za "ozvěnu činů Ježíše Krista".

Reklama

Související články

Punkerku Tolokonnikovovou vezou na Sibiř

Odsouzenou členku ruské punkové kapely Pussy Riot Naděždu Tolokonnikovovou vezou do trestaneckého tábora na Sibiři, víc než 4000 kilometrů od Moskvy. Tvrdí to...

Výběr článků

Načítám