Hlavní obsah

Ruský think-tank bude radit z Berlína. Dohlížet bude i Klaus

Právo, Alexandra Malachovská (Berlín)
Berlín

Hledat východisko z ideologické konfrontace mezi Východem a Západem, ale také cesty k řešení světových konfliktů bude nový think-tank institut, který pod názvem Dialog civilizací (DOC) vznikl v Berlíně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Spoluzakladatelem je kontroverzní exšéf ruských železnic Vladimir Jakunin (na snímku), označovaný za jednoho z nejvlivnějších ruských oligarchů a přítele prezidenta Putina.

Jakunin už 15 let organizuje na řeckém ostrově Rhodos politické konference pod názvem Dialog civilizací, kterých se v minulosti účastnil i Miloš Zeman či jeho předchůdce Václav Klaus. Ten se stal členem dozorčí rady berlínského institutu, který bude mít pobočky v Moskvě a Pekingu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimir Jakunin

„Chceme nabídnout objektivní informace ke klíčovým otázkám. Nikdo nám nebude diktovat, jakých odpovědí se máme držet při zkoumání všech aspektů,“ řekl Jakunin.

„Nechceme nikoho poučovat. Hledáme odpovědi na civilizační otázky,“ uvedl. Podle něj situace ve světě si žádá aktivnější kroky při hledání dialogu, než je pouhá výměna názorů na konferencích.

Vyjádřil naději, že veřejnost nebude považovat institut za „stroj ruské propagandy“. „Handicapem (institutu) je asi to, že jsem Rus, ale tomu se neubráním,“ dodal žertem.

Po anexi Krymu se ocitl na sankčním seznamu USA. Do Evropy však má volný vstup. „Necítím se jako nežádoucí osoba,“ prohlásil s tím, že ze strany německých úřadů nevznikly žádné výhrady k založení instituce.

Reklama

Výběr článků

Načítám