Hlavní obsah

Ruský prezident: kvůli smlouvě o radaru nebudeme hysteričtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TÓJAKO
Aktualizováno

Rusko zváží odvetná opatření po podpisu americko-české dohody o vybudování radaru protiraketové obrany, ale zůstává otevřeno dalším jednáním. Prohlásil to ve středu ruský prezident Dmitrij Medvěděv, který se v Japonsku účastní summitu osmi nejvyspělejších států světa.

Foto: Sergei Karpukhin , Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

"Nebudeme kvůli tomu hysteričtí, ale budeme uvažovat o odvetných opatřeních," citovala agentura Reuters Medvěděva. "Neuzavíráme se dalším jednáním," dodal.

V narážce na možné umístění raket k radaru v Polsku prohlásil také, že Rusko je "krajně znepokojeno" novou etapou ve výstavbě protiraketového štítu.

Hlavní smlouvu o umístění amerického radaru v ČR ve středu slavnostně v Praze podepsali ministři zahraničí Spojených států a České republiky Condoleezza Riceová a Karel Schwarzenberg. O druhé smlouvě o právním postavení Američanů na základně se stále jedná. Oba dokumenty musejí ratifikovat zákonodárci obou zemí.

Vedle radaru v ČR usiluje Washington o umístění sila s antiraketami v Polsku. Polská vláda výměnou za to požaduje rozsáhlou pomoc s modernizací její armády. Podle USA jsou požadavky přemrštěné a polsko-americká jednání váznou. Spojené státy proto začaly o umístění raket jednat i s Litvou , která projevila zájem.

Rusko se staví od prvopočátku proti americkému systému ve střední Evropě. Tvrdí, že není primárně zaměřen na Írán a další podezřelé země, ale právě na něj. Projekt navíc podle Moskvy naruší rovnováhu sil v Evropě. Ruské ministerstvo zahraničí v úterý bez bližšího upřesnění uvedlo, že odpověď Moskvy na projekt může být vojenská.

Ruský premiér Vladimir Putin loni, ještě jako prezident, varoval, že Rusko by mohlo zamířit své rakety na Česko a Polsko, budou-li tam vybudovány části amerického systému, které Moskva považuje za ohrožení své bezpečnosti. Ruští generálové rovněž varovali, že na americký štít odpoví umístěním taktických raket v Bělorusku a obnovením výroby raket krátkého a středního doletu.

Reklama

Související články

Česko a USA podepsaly smlouvu o radaru

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová a její český protějšek Karel Schwarzenberg v úterý v Praze podepsali hlavní smlouvu o umístění amerického...

Výběr článků

Načítám