Hlavní obsah

Ruský poslanec navrhuje zrušit samostatnost Litvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Zákonodárce ruské vládní strany Jednotné Rusko Jevgenij Fedorov navrhuje zrušit usnesení o uznání nezávislost Litvy z roku 1991. Tvrdí, že tehdy přijaté rozhodnutí odporovalo sovětské ústavě, a je tím pádem neplatné. Fedorov už návrh na zneplatnění litevské nezávislosti odeslal k projednání do Státní dumy.

Foto: Profimedia.cz

Zákonodárce ruské vládní strany Jednotné Rusko Jevgenij Fedorov

Článek

„Došlo tam k porušení zákona o postupu při řešení otázek spojených s vystoupením ze SSSR. Ten například počítal s referendem - Litevci ho ale neuspořádali. Počítalo se i s přechodným obdobím, které bylo nutné k vyřešení kontroverzních otázek – obešli se bez něj. Měli zákonné právo odejít – ale šli jinou cestou,” vysvětloval Fedorov v rozhovoru pro listu Komsomolskaja pravda.

S ruským trhem se definitivně loučí také počítačový gigant IBM

Ekonomika

Na otázku, proč je mu v trnem v oku zrovna samostatnost Litvy a nikoliv dalších postsovětských zemí, odpověděl, že je to kvůli spojení s Kaliningradskou oblastí, tedy ruskou exklávou v Evropě.

„Litva je pro nás prioritou. Je to důležitější území než ostatní. Je to průchod do Kaliningradské oblasti. A důsledně provádějí nejagresivnější protiruskou politiku,“ dodal ruský zákonodárce, aniž by upřesnil, co by mělo přijetí jeho návrhu v praxi znamenat.

Reklama

Výběr článků

Načítám