Hlavní obsah

Ruský poslanec navrhl přenést sídlo OSN z New Yorku do neutrální země

Moskva

Ruský poslanec Igor Zotov podle státní agentury TASS odeslal v neděli dopis generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, ve kterém ho upozorňuje, že americké úřady s odkazem na protiruské sankce znemožňují smysluplnou práci ruských politiků. Proto by podle něj nemělo zůstat sídlo OSN v New Yorku, ale mělo by se přenést do nějaké neutrální země, třeba do Švýcarska. Souhlasí s ním i další politici.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo OSN v New Yorku

Článek

OSN by neměla sídlit v členské zemi Rady bezpečnosti, za své stálé sídlo by si měla zvolit neutrální zemi, řekl šéf zahraničního výboru Státní dumy Alexej Puškov v rozhovoru pro dnešní vydání listu Izvestija. Reálnou možnost, jak sídlo přenést z New Yorku ale Puškov nevidí. O věci by musela rozhodnout Rada bezpečnosti OSN, kde má Washington právo veta.

Puškov ale zdůraznil, že je nutné Zotovův návrh prostudovat. Pro právní analýzu Zotovova návrhu se v pondělí vyslovil také šéf zahraničního výboru horní komory Konstantin Kosačov. Agentuře TASS řekl, že žádná mezinárodní akce pod záštitou OSN by se neměla konat ani na území jakéhokoli státu, který podporuje a uplatňuje sankce proti Rusku.

Umístění sídla OSN do New Yorku bylo podle Puškova v roce 1945 důsledkem chyb sovětské zahraniční politiky. Souhlas Moskvy byl projevem poválečné důvěry sovětského vůdce Josifa Stalina vůči americkému prezidentovi Theodoru Rooseveltovi. Právě z toho důvodu dal Stalin zelenou návrhu umístit sídlo OSN na břeh East River v New Yorku.

Delegaci povede Putin

Záležitostí by se prý mělo zabývat příští zasedání Valného shromáždění OSN, které začíná v září v New Yorku. Ruskou delegaci na něm povede prezident Vladimir Putin.

Puškov zmínil problémy, které mají nejen ruští politici s odpírání víz nebo odkládáním jejich vydání.

Zotov zmínil případ šéfky horní komory ruského parlamentu Valentiny Matvijenkové, která minulý týden dostala jen omezené vstupní vízum do USA, kde se měla zapojit do jednání Meziparlamentní unie. Vydané vízum prý Matvijenkové znemožnilo jednání v newyorském sídle OSN navštívit. Matvijenková je kvůli své podpoře ruského vojenského zásahu na Krymu od loňského března na americkém sankčním seznamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám