Hlavní obsah

Ruský novinář Safronov viněný ze špionáže pro Česko zůstane ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moskevský městský soud ve čtvrtek odmítl stížnost na prodloužení vazby poradce šéfa Roskosmosu, bývalého novináře Ivana Safronova, který čelí obvinění z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou. Ve vazbě zůstane přinejmenším do 7. května, napsal o rozhodnutí soudu list Kommersant, pro který Safronov dříve pracoval.

Foto: Profimedia.cz

Ivan Safronov

Článek

Safronov se nachází v moskevské vazební věznici Lefortovo od loňského 7. července. Bývalého novináře, který se loni v květnu stal poradcem šéfa ruské vesmírné agentury Roskosmos, zatkla v červenci ruská tajná služba FSB a obvinila ho z vlastizrady.

Údajný český kontakt Safronova popírá práci pro tajné služby

Evropa

Tajná služba tvrdí, že Safronova v roce 2012 zverbovala česká rozvědka. V roce 2017 prý splnil zadaný úkol shromažďovat a předávat tajné informace o dodávkách ruských zbraní do Afriky a o působení ruských vojáků na Blízkém východě. Konečným příjemcem těchto informací byly podle FSB Spojené státy.

Rusko obvinilo Safronova z vlastizrady, donášení české rozvědce nepřiznal

Evropa

Safronov, který před svým působením v Roskosmosu pracoval v denících Kommersant a Vedomosti, vinu odmítá a tvrdí, že je pronásledován za svou dřívější práci novináře. V rozhovoru, který v polovině února zveřejnil Kommersant, si postěžoval, že se ani po půl roce podrobně nedozvěděl, z čeho je vlastně obviněn.

„Smysl mého pobytu ve vyšetřovací vazbě je jediný – psychologický nátlak s cílem zlomit mě a přimět k přiznání,“ řekl.

Rusko-česká špionážní aféra: Poradce šéfa Roskosmosu měl dávat ČR tajné informace

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám