Hlavní obsah

Rusko ztratilo další vesmírnou družici, po startu se zřítila do Atlantiku

Moskva
Aktualizováno

Rusko ztratilo spojení s meteorologickou sondou Meteor-M nové generace, vypuštěnou v úterý z kosmodromu Vostočnyj v Amurské oblasti. Informaci agentury Interfax potvrdila vesmírná agentura Roskosmos. Téměř třítunová družice se už zřítila do Atlantského oceánu, uvedla média. Je to další rána pro ruský vesmírný program.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nově vypuštěná ruská sonda se z oběžné dráhy nehlásíVideo: Reuters

 
Článek

„Družice Meteor-M se měla od rakety (Sojuz) oddělit v 9.32 hodin moskevského času a začít vysílat telemetrické údaje,“ řekl agentuře nejmenovaný pracovník vesmírné agentury Roskosmos, podle něhož se ale sonda neozvala.

Roskosmos následně ztrátu potvrdila. Přitom předtím ohlásila, že se sonda dostala na nízkou oběžnou dráhu a Meteor-M se oddělil od třetího stupně nosné rakety Sojuz-2.1b.

Oficiální příčiny nehody nebyly sděleny. Podle agentury TASS byla družice pojištěna na 2,6 miliardy rublů (téměř miliarda korun).

Foto: Stringer, Reuters

Start rakety Sojuz se sondou Meteor-m a osmnácti dalšími satelity

Selhání se opakují

Ruské lety do vesmíru provázejí opakované nehody. Rusové v uplynulých dvou letech přišli o dvě nákladní lodě Progress a loni se také přestala hlásit jedna z menších družic vynesená z nového kosmodromu Vostočnyj.

Před třemi lety se krátce po startu z kazašského Bajkonuru zřítila v pořadí už třetí raketa Proton-M za čtyři roky. Ta poslední přitom měla do vesmíru vynést nejpokročilejší spojovací družici Express-AM4R, jež měla zajišťovat pro odlehlé oblasti v Rusku levnější internetové spojení.

Nový Sojuz letěl poprvé

Interfax poznamenal, že verze rakety Sojuz-2.1b byla vypuštěna poprvé. Předchozí verze 1a vzlétla poprvé do vesmíru v dubnu loňského roku.

Ruští výzkumníci vyslali v úterý na oběžnou dráhu kromě Meteoru-M ještě osmnáct malých satelitů.

Program družic Meteor byl zahájen ještě v éře Sovětského svazu v 60. letech minulého století. První experimentální družici Kosmos 44 vynesla raketa Vostok-2M v srpnu 1964.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám