Hlavní obsah

Rusko vyzkouší vakcínu Sputnik ve spreji do nosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko zahájí testování své vakcíny Sputnik V proti nemoci covid-19 ve formě nosního spreje. Očkování bude podáváno dospělým dobrovolníkům. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na státní dokument zveřejněný v úterý.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Lahvička s vakcínou Sputnik V

Článek

Rusko v reakci na pandemii covidu rychle vyvinulo vakcínu Sputnik V, zemi se ale stále nedaří zvládnout rostoucí počty nakažených a obětí a očkování postupuje pomalu. Důvodem je podle Reuters nedůvěra lidí k úřadům a nechuť se očkovat i obavy z nových lékařských produktů.

Rusko ukradlo plány AstraZeneky a použilo je na Sputnik, tvrdí britské bezpečnostní složky

Koronavirus

Obě dávky očkování dostalo na 43 milionů lidí, což je třetina obyvatel Ruské federace. V Rusku přibylo za poslední den 28 190 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, celkem je jich přes 7,83 milionů.

O prvních testech nové vakcíny v podobě nosního spreje, která je vhodná pro děti ve věku od osmi do 12 let, informovaly ruské úřady v červnu. Nosní sprej bude aplikován ve dvou dávkách na klinice v Petrohradě.

Reklama

Výběr článků

Načítám