Hlavní obsah

Rusko vyvíjí nové zbraně, aby nikoho nenapadlo s ním bojovat, řekl Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko vyvíjí supermoderní zbraně, aby nikoho ani nepadlo s ním bojovat a každého odstrašilo, prohlásil prezident Vladimir Putin a v rozhovoru pro agenturu TASS zopakoval, že poprvé v historii nemusí země nikoho dohánět.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Vladimir Putin

Článek

„S nikým se nechystáme bojovat, ale vytváříme takovou situaci ve sféře obrany, aby nikoho nenapadlo s námi bojovat,” řekl Putin. Podle prezidenta vznikla jedinečná situace, kdy Rusko v obraně přestalo „dohánět” jiné státy, protože „jako první jsme vytvořili takové typy úderných útočných zbraní, které ve světě nejsou”, a tak „teď oni dohánějí nás”.

Rusko má náskok ve výzbroji, řekl Putin

Evropa

Upřesnil, že na mysli má především hypersonické střely, schopné překonávat pětkrát až desetkrát rychlosti zvuku, a to i o mezikontinentálním doletu. V lednu byla jedna z nich (Cirkon) poprvé vypuštěna z lodě.

Putin to řekl v době eskalace krize v Turecku, kdy ruský generál varoval Ankaru, že nemůže zajistit bezpečnost tureckých letadel v syrském vzdušném prostoru.

Sýrie uzavřela vzdušný prostor nad Idlibem, Rusko hrozí Turecku

Turecká invaze

Rusko současně oznámilo, že se Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sejdou ve čtvrtek.

Rusko vypustilo hypersonickou střelu Cirkon z lodě

Evropa

Zmínil, že co do rozpočtu na obranu je Rusko sedmé na světě za USA, Čínou, Saúdskou Arábií, Velkou Británií, Francií a Japonskem a rozhodně se neúčastní závodů ve zbrojení. „Naše výdaje (na obranu) se rok o roku snižují. Rozpočty jiných zemí se zvyšují,“ řekl.

USA utrácí za obranu dvakrát více než Čína, Rusko a Indie dohromady

Zahraniční

Rusku tak podle hlavy státu stačí armáda o milionu vojáků, zatímco v roce 2000 její početní stav dosahoval 1,3 milionu mužů. Současně podíl moderní techniky ve vojsku vzrostl z šesti na téměř 70 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám