Hlavní obsah

Rusko vypovědělo tři české diplomaty

Moskva
Aktualizováno

Rusko v pátek označilo tři české diplomaty za nežádoucí, do 5. dubna musí opustit zemi. Oznámilo to české ministerstvo zahraničí, které zároveň uvedlo, že rozhodnutí Ruské federace bere na vědomí.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Zdi a věže Kremlu v ruském hlavním městě Moskvě

Článek

„Na ministerstvo zahraničí Ruské federace v Moskvě byl dnes odpoledne povolán český chargé d'affaires, kterému byla předána nóta, v níž jsou ruskou stranou tři čeští diplomatičtí zástupci označeni za tzv. nežádoucí osoby, a musí tak i se svými rodinnými příslušníky opustit území Ruské federace nejpozději do 5. dubna 2018,” sdělila mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Vedením diplomatické mise v Moskvě po odjezdu velvyslance Vladimíra Remka, který své působení v ruské metropoli ukončil letos k 31. lednu, byl jako chargé d'affaires pověřen Petr Kroužek.

Rusko si v pátek předvolává velvyslance států, které v rámci solidarity s Británií kvůli případu otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala vyhostily ruské diplomaty. Jedná se o zhruba tři desítky zemí, které společně vypověděly přes 150 Rusů. Česká republika vypověděla tři diplomaty.

V pátek dopoledne do budovy ruského ministerstva zahraničí dorazili velvyslanci Británie, Francie a Německa, krátce poté přijel i italský velvyslanec. Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury Reuters předem informovalo, že jim předá protestní nótu a oznámí reciproční vypovězení jejich diplomatů. Není však jasný důvod předem neohlášené přítomnosti britského ambasadora. Moskva vyhoštění 23 britských diplomatů oznámila již dříve. [celá zpráva]

Kauza Skripal
Sergej Skripal byl letos 4. března i se svou dcerou otráven neobvyklým nervovým jedem. Oba byli nalezeni zhroucení v centru Salisbury. Britové dospěli k závěru, že byli otráveni jedem označovaným jako novičok, což byla látka vyvíjená v SSSR. Nalezeni byli den poté, co za Skripalem přiletěla z Moskvy jeho dcera.
Skripal byl ruským tajným agentem, který po rozpadu SSSR začal pracovat pro Brity a odhalil identitu dalších ruských agentů. Rusové ho odhalili a dopadli. V roce 2010 ho vyměnili za své agenty.

Budovu ministerstva již opustil německý velvyslanec Rüdiger von Fritsch, který podle Reuters prohlásil, že Rusko musí odpovědět na otázky týkající se obvinění z otravy Sergeje Skripala. Řekl také, že Německo je otevřené k dialogu a že Berlín chce mít s Moskvou dobré vztahy.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Květiny v anglickém Slisbury na místě, kde byli otráveni Sergej Skripal a jeho dcera Julija

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám