Hlavní obsah

Rusko vyhlásilo sankce proti ukrajinským politikům a firmám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko zavedlo sankce proti 322 ukrajinským politikům a podnikatelům a proti 68 ukrajinským společnostem. Zmrazí jim aktiva v Rusku. Příslušný dekret podepsal ve čtvrtek premiér Dmitrij Medvěděv, napsala agentura TASS.

Foto: Dmitry Astakhov/RIA Novosti/Pool , Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

Článek

„Ve vztahu k jednotlivcům i právnickým osobám Ukrajiny se zavádějí zvláštní ekonomická opatření. Umožňují zablokování nepeněžních prostředků, cenných papírů a majetku v Rusku a zákazu převodu finančních prostředků (stažení kapitálu) mimo Rusko. Sankce se budou vztahovat na 322 jednotlivců a 68 právnických osob,“ uvedla v prohlášení ruská vláda.

Na seznamu se objevují kromě Alekseje Porošenka, syna ukrajinského prezidenta, také šéf ukrajinského Naftogazu Andrej Kobolev, šéf generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny Viktor Muzčenko, vedoucí Generální prokuratury Ukrajiny Jurij Lutšenko, ministr obrany Stepan Poltorak, předseda Nejvyšší rady Andrej Paruby, zástupce vedoucího prezidentské správy Konstantin Jelisejev, bývalý ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, bývalý vůdce nacionalistické organizace Pravý sektor Dmitrij Jaroš či bývalá premiérka Julija Tymošenková.

Objevují se tam také soudci ukrajinského ústavního soudu, poslanci, hlavní ukrajinští podnikatelé či úředníci prezidentské kanceláře, ministerstev a podobně.

Mezi 68 firmami, jichž se sankce dotknou, jsou především společnosti chemického a těžebního průmyslu.

„Potírání nepřátelských akcí”

Kabinet poznamenal, že zavedení sankcí „je zaměřeno na potírání nepřátelských akcí proti ruským občanům a právním subjektům ze strany Ukrajiny, na zrušení omezení, které ukrajinská strana dříve uvalila na tyto osoby a na normalizaci dvoustranných vztahů“.

Ruská vláda si vymínila zrušit sankce „v případě, že Ukrajina zruší omezení proti ruským občanům a právnickým osobám“, uvedla vláda. V některých případech může vláda udělit výjimku pro některé operace týkající se firem, na něž jsou uvaleny sankce.

Z dat ruské celní správy vyplývá, že se obrat obchodu mezi Ruskem a Ukrajinou v roce 2017 zvýšil o 25,6 procenta na 12,9 miliardy dolarů. Růst vzájemného obchodu byl zaznamenán poprvé od roku 2012. V roce 2017 rostly ruské vývozy na Ukrajinu ve všech klíčových oborech. Dovoz také vzrostl ve všech oblastech s výjimkou výrobků ze dřeva.

Ukrajina v reakci na anexi Krymu v březnu 2014 zavedla protiruské sankce, které podle údajů agentury TASS postihly 1228 právnických a 468 fyzických osob, mezi nimiž byli ruští političtí činitelé, úředníci, podnikatelé, novináři a také vůdci proruských separatistů na východě Ukrajiny. Tyto sankce se postupně rozšiřovaly, naposledy letos v červnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám