Hlavní obsah

Rusko vydalo zatykač na Chodorkovského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Teherán

Ruský soud vydal mezinárodní zatykač na miliardáře Michaila Chodorkovského. Ve středu to oznámila ruská tisková agentura TASS. Chodorkovskij, který žije na Západě, je obviněn z podílu na dvou vraždách z konce 90. let minulého století. Obvinění odmítá a označuje ho za politickou mstu.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Michail Chodorkovskij v listopadu 2015

Článek

Vyšetřovací výbor, který je ruskou obdobou americké FBI, bývalého majitele ropné společnosti Jukos v nepřítomnosti obvinil, že nařídil vraždu nepohodlného starosty západosibiřského Něftějugansku.

Starosta Pětuchov se v roce 1998 dostal do sporu s vedením Jukosu, protože Chodorkovského firma údajně neplatila daně a městská pokladna kvůli tomu byla prázdná.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V červnu téhož roku byl Pětuchov při cestě do práce zastřelen dávkou ze samopalu. Za vraždu byl na doživotí odsouzen bývalý šéf bezpečnostní služby Jukosu Alexej Pičugin a v nepřítomnosti ke stejnému trestu také spolumajitel firmy Jukos Leonid Něvzlin, který žije v Izraeli.

Případ znovu otevřen

Letos v červnu ruský Vyšetřovací výbor oznámil, že znovu otevírá případ vraždy Pětuchova, protože se objevily nové informace. Mluvčí výboru Vladimir Markin oznámil, že „Chodorkovskij mohl osobně nařídit tuto vraždu a mnoho dalších mimořádně závažných zločinů“. [celá zpráva]

Chodorkovskij má podle vyšetřovatelů i podíl na smrti tělesného strážce podnikatele Jevgenije Rybina. Bodyguard zemřel při jednom z pokusů zabít Rybina v letech 1998 až 1999. Při střelbě bylo tehdy také zraněno několik dalších lidí.

„Politická fraška”

Chodorkovskij dlouhodobě žije ve Švýcarsku a momentálně se pravděpodobně zdržuje v Londýně. Celý případ odmítá jako politicky motivovanou frašku a vydání do Ruska se nijak neobává.

V minulosti byl považován za možného politického konkurenta Vladimira Putina. V roce 2003 byl ale zatčen a později odsouzen k mnohaletému vězení za daňové úniky a zpronevěru. Na základě prezidentské milosti se v prosinci 2013 dostal na svobodu.

V úterý ruská policie prohledala kanceláře dobročinné nadace Otevřené Rusko, kterou Chodorkovskij založil a spravuje. Nadace vznikla v roce 2001 a členy jejího vedení byli kromě Chodorkovského například i veterán americké politiky Henry Kissinger nebo podnikatel Jacob Rothschild.

Na vrcholu svých aktivit měla nadace v Rusku padesát poboček, po Chodorkovského uvěznění ale následoval útlum. Svou činnost nadace obnovila loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám