Hlavní obsah

Rusko stálo za otravou Litviněnka, uvedl evropský soud

– Štrasburk • Aktualizováno

Rusko stálo za smrtí zběhlého ruského agenta Alexandra Litviněnka, rozhodl v úterý Evropský soud pro lidská práva (ECHR). Bývalý agent KGB byl v roce 2006 v Británii otráven poloniem.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý agent KGB Alexandr Litviněnko na archivní fotografii

Článek

Ve svém vyjádření soud dospěl k závěru, že za Litviněnkovu smrt je odpovědná Moskva. „Shledal, že zabití pana Litviněnka lze přičíst Rusku,“ stojí ve vyjádření ECHR. Ten uvedl, že otravu provedli agenti ruské tajné služby FSB Andrej Lugovoj a Dmitrij Kovtun: „Soud dospěl bez pochybností k závěru, že vraždu spáchali pánové Lugovoj a Kovtun. Plánovaná a komplexní operace zahrnující obstarání vzácného smrtelného jedu, zajištění cesty dvojice a opakované přetrvávající pokusy podat jed naznačují, že cílem operace byl Litviněnko.“

Podle ECHR za operací stálo Rusko, které bude mít také informace, jež by tuto teorii potvrdily. Moskva však podle soudu neprojevila žádnou vážnou snahu takové informace poskytnout.

Britové žádají vydání Kovtuna a Lugového, předvolali si ruského velvyslance

Evropa

Třiačtyřicetiletý bývalý agent sovětské tajné služby KGB zemřel 23. listopadu 2006 několik týdnů poté, co vypil zelený čaj otrávený poloniem 200 v londýnském hotelu Millennium.

Litviněnko ještě před smrtí obvinil Vladimira Putina, že ho nechal otrávit.

Británie z vraždy Litviněnka Moskvu obviňuje dlouhodobě a dlouhé britské vyšetřování dospělo v roce 2016 k závěru, že operaci ruské tajné služby FSB s cílem zlikvidovat Litviněnka zřejmě schválil ruský prezident Vladimir Putin a že vraždu spáchali bývalý příslušník KGB Andrej Lugovoj a Dmitrij Kovtun. To nyní potvrdil i ECHR.

Agenta Litviněnka dal zřejmě otrávit Putin, uvedli britští vyšetřovatelé

Evropa

Moskva jakékoli zapojení vždy popírala. Smrt Litviněnka zhoršila rusko-britské vztahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám