Hlavní obsah

Rusko slaví porážku nacistů, v Moskvě se konala obří přehlídka

– Moskva • Aktualizováno

Rusko každý rok na Den vítězství 9. května pořádá velkou vojenskou přehlídku. Letos se jí zúčastnilo na 13 tisíc vojáků a 132 kusů vojenské techniky. Letadla nakonec nad Rudým náměstím kvůli špatnému počasí nepřelétla. Podle v úterý zveřejněného průzkumu VCIOM se do oslav míní nějak zapojit 48 procent Rusů.

Záznam: Vojenská přehlídka na Rudém náměstí v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

Ruský prezident Vladimir Putin se v projevu věnoval historii a nezaměřoval se na současné konflikty.  Zdůraznil, že je „svatým úkolem chránit skutečné hrdiny“ Velké vlastenecké války: „Skláníme se před všemi veterány.“

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin přihlíží přehlídce

Obvinil některé státy, že „zrazují předky“ a o hrdinech východní fronty "nestydatě lžou" svým dětem. „Dnes vidíme, jak v řadě států vědomě zkreslují válečné události a povyšují na modly přisluhovače nacistů, jak nestydatě lžou svým dětem a zrazují své předky," prohlásil ruský prezident, aniž by jmenoval, o jaké jde země.

Zmínil, že milióny lidí bojovaly za vlast pod Moskvou, u Stalingradu, v Kurské kose i na Dněpru.“ Ten leží na Ukrajině a tam se nesmí při oslavách ukazovat komunistické symboly.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Tank T-34 jede v čele kolony vozidel následován vozidly Tigr-M

Na přehlídce se kromě sovětského tanku z druhé světové války T-34-85 objevily i dva americké tanky lee a sherman, které USA dodávaly SSSR v rámci vojenské pomoci, i nejmodernější technika reprezentovaná tanky T-14 Armata a obrněnými, minám odolnými automobily z rodiny Tajfun-K.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ruský tank T-14 Armata

Po Rudém náměstí se valily i samohybné houfnice ráže 152 mm 2S19 Msta S a tanky T-90.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Samohybné houfnice Msta-S

Představily se i moderní systémy protivzdušné obrany S-400, taktický Buk M2 a balistické jaderné rakety RS-24 Jars.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Mezikontinentální balistická raketa RS-24 Jars

Sedmnáct procent Rusů se podle průzkumu domnívá, že přehlídka dává možnost ukázat vojenskou sílu země, dalších 17 si myslí, že pomáhá pěstovat vlastenectví u mladé generace, 36 procent je přesvědčeno, že díky přehlídce se nezapomíná na minulost země, a podle 30 procent jde o poctu padlým a projev úcty k předkům.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Pochod nesmrtelného pluku

Výsledky průzkumu ukazují, že se 48 procent obyvatel míní účastnit přehlídek, vzpomínkových pochodů Nesmrtelného pluku nebo jiných akcí připomínajících padlé a porážku nacistické Třetí říše.

Foto: Reuters

Vojenská přehlídka na Rudém náměstí v Moskvě

Je to o sedm procentních bodů méně než loni a o 11 více než v roce 2011. Dvacet procent lidí uvedlo, že míní navštívit nějakého veterána a popřát mu, dvacet procent míní sledovat přehlídku v televizi.

Pochodů Nesmrtelného pluku, kde jdou potomci veteránů, se už dříve účastnilo 30 procent Rusů. Jednoznačně kladně ji vnímá 77 procent lidí, což je ale o několik procentních bodů méně než v minulých letech.

Foto: Reuters

Druhoválečný tank T-34

Reklama

Výběr článků

Načítám