Hlavní obsah

Náčelník generálního štábu: Máme tak starou techniku, že se ji neodvážíme ukazovat

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náčelník generálního štábu Aleš Opata v úterý na velitelském shromáždění řekl, že armáda potřebuje rychle modernizovat, protože se zastaralou technikou nemůže bránit zemi ani bojovat proti teroristům.

Foto: David W Cerny, Reuters

Vojenská přehlídka v říjnu 2018

Článek

Podle náčelníka na nedávné vojenské přehlídce k stému výročí Československa ukázali moderní techniku, ale i třicet let staré obrněnce. „Máme ale i techniku starší, kterou bychom se neodvážili na přehlídce ukazovat,“ řekl Opata. Dodal, že pokud mají vojáci bránit zemi a bojovat v misích proti terorismu, nelze nákupy techniky nadále odsouvat.

Podle Opaty je potřeba co nejdříve nakoupit neprůstřelné vesty a helmy, ruční zbraně a dále bojová vozidla pěchoty BVP, radary MADR, víceúčelové vrtulníky a dělo ráže NATO. Dále zmínil, že nechtějí nakupovat jen obrněnce. „Ale také robotické systémy nebo průzkumné a útočné bezpilotní prostředky. V plánu máme i použití umělé inteligence,“ řekl Opata.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náčelník Generálního štábu armády ČR Aleš Opata

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) poznamenal, že armádní rozpočet již několik let roste a na nákupy bude dost peněz. V letošním roce se podle něj podařilo uzavřít dohody na nákup vojenské techniky a materiálu za více než 14,5 miliardy korun. Do konce roku by měli ještě podepsat smlouvu s USA na dodání 1400 radiostanic Harris za dvě miliardy korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výdaje státního rozpočtu na kapitolu obrany

Příští rok očekává, že se jim podaří podepsat smlouvy na nákup 210 pásových bojových vozidel pěchoty BVP a 14 víceúčelových vrtulníků.

Záznam: Vojenská přehlídka ke 100. výročí vzniku ČeskoslovenskaVideo: Novinky, ČTK

Ministr také řekl, že by se mělo konečně podařit uzavřít smlouvu na dodání osmi izraelských radarů za 3,5 miliardy korun. „Jsou činěny zásadní kroky k dokončení akvizice 3D radarů MADR,“ řekl ministr. Tato zakázka měla být podepsána již před více než rokem, ale podpis zhatilo to, že zakázku začala vyšetřovat vojenská policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám