Hlavní obsah

Rusko se nezúčastní předání Nobelovy ceny čínskému disidentovi

Oslo

Slavnostního předávání Nobelovy ceny za mír čínskému disidentovi Liou Siao-poovi se 10. prosince v norské metropoli Oslu nezúčastní zástupci šesti zemí. Vedle Číny to jsou Rusko, Kazachstán, Kuba, Maroko a Irák. Tyto státy neúčast oficiálně oznámily norskému Nobelovu výboru, důvody však neuvedly.

Foto: Profimedia.cz

Liou Siao-po

Článek

O záležitosti informoval šéf výboru Geir Lundestad s poukazem na "bezprecedentní kampaň Pekingu za sabotování slavnostního aktu předání ceny". "Neznám žádný případ, kdy by se některá země tak aktivně a přímo snažila o neúčast velvyslanců na ceremoniálu," řekl Lundestad podle agentury Reuters.

Rusko později reagovalo prohlášením, že tvrzení se nezakládají na pravdě.

Vedle šesti států, které oznámily neúčast, dalších 16 zemí dosud výboru neodpovědělo, zda se jejich diplomatičtí zástupci ceremoniálu zúčastní. Prodloužený termín pro odpověď přitom vypršel ve čtvrtek ráno.

Čína své rozladění z udělení ceny disidentovi projevuje mimořádnou diplomatickou kampaní. Již minulý týden se objevila informace, že Čína obeslala evropská velvyslanectví v Oslu dopisem, v němž vyzývá k bojkotu předání ceny. Také Česko bylo mezi zeměmi, které Čína vyzvala, aby nevysílaly své zástupce na ceremoniál. Česká ambasáda už dříve Novinkám potvrdila, že velvyslanec Luboš Nový se ceremoniálu zúčastní.

Rozhodnutí Nobelova výboru udělit cenu čínskému bojovníkovi za lidská práva, který byl loni odsouzen k 11 letům vězení, Čína ostře odsuzuje. Považuje ji za vměšování do svých záležitostí a nejen že Liou Siao-poa nepropustí, ale neumožní zřejmě ani převzetí ceny nikomu z jeho příbuzných.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám